Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игра с кворума би помогнала при избора на кабинет на ИТН

Начинът, по който Слави Трифонов обяви проекто – кабинета на ИТН, е много нестандартен ход, нямам спомен друга политическа сила да го е правила, коментира пред Радио Пловдив проф. Огнян Герджиков. Според него решението е контрапункт на поведението на „Има такъв народ“ в предходния парламент, когато партията се скри и отказа да съставя кабинет.

Проф. Герджиков съзира скрит замисъл в хода на Слави Трифонов. „Ако другите партии подкрепят предложеното от ИТН правителство, това е политическо самоубийство. Може би ще използват по- скрити ходове, като игра с кворума в пленарна зала“, допусна бившият председател на НС и бивш служебен премиер.

Той обясни, че е възможно след като депутатите регистрират кворум от минимум 121 депутати, част от тях да напуснат залата и правителството на Слави Трифонов да мине с минимум от 61 гласа, които ИТН ще има.

Проф. Герджиков бе категоричен, че предложеният за премиер Николай Василев е много- добър вариант, защото има голям професионален и политически опит. „Той е работохолик, в състояние е да работи денонощно, познавам само двама– той и Соломон Паси“, подчерта той добави, че познава една – трета от кандидатите за министри. Определи ги като много качествени хора. „Винаги ще има политически противници, никога премиерът и министрите не са приемани единодушно. Ако искаш половината български народ да те намрази, стани политик. Тези хора, които са предложени и които познавам проф. Николай  Радулов, Ради Найденов, Любомир Дацов са хора, които са се доказали в годините си“, подчерта проф. Герджиков.

Той не се съгласи с предложенията на ИТН за приватизиране на ББР и за закриване на Специализираните съд и прокуратура. „България има нужда от поне една държавна банка, чрез която държавата да провежда своя политика по отношение на бизнеса. Закриването на специализираните съдилища трябва да се приеме след обективен анализ. Прибързаното им закриване означава, че висящите дела, които и без това продължават с години, ще започнат от нулата. Възможно е да има големи нарушения, нека анализът да покаже дали има слабости и нарушения, но засега анализ няма", повтори професорът. 

Цялото интервю с Огнян Герджиков е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38