Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив ще има нов Комплекс за ранно детско развитие

Очаква се да започне работа от 1 август в сградата на дом "Рада Киркович"

Първото сиропиталище в България се превръща в Комплекс за ранно детско развитие. Приключват ремонтите на двата етажа от бившия дом за деца, лишени от родителски грижи "Рада Киркович" в Пловдив. Инциативата е на фондация "За нашите деца" и община Пловдив. 

През месец май бяха събрани 146 300 лв. за създаването на Комплекса. Те се получиха като дарение от представители на бизнеса и на местната власт. Съветниците с 30 гласа "за", 0 "против" и 14 "въздържали се" приеха предложението от бюджета на Община Пловдив да се дарят 100 000 лева на фондация „За нашите деца“. Средствата са необходими за строително-ремонтни дейности в бившата сграда на дома. С тях ще се закупи и специализирано оборудване и ще бъде създадена достъпна среда за подрастващите.

"Общината винаги ще застава зад такива инициативи", декларира кметът Здравко Димитров, който е  патрон на бъдещия Музей на деинституционализацията, който фондацията създава. 

Заместник-кметът с ресор "Спорт, младежки дейности и социална политика" Георги Титюков каза, че 331 346 лв. са само за ремонт, също 92 000 лв. за рампа и стълбище, и 262 000 лв. за обзавеждане и оборудване. Това са инвестициите, чрез дарения от фондация "За нашите деца" до момента в новия център. 

Комплексът ще обединява няколко отделни звена в подкрепа на оптималното развитие на децата и техния потенциал и ще осигурява подкрепа за сигурна семейна среда.

Радио Пловдив подкрепи кампанията за набиране на средства за ремонт на бившия дом, където врати ще отвори Комплекс за ранно детско развитие от 1 август. За подкрепа можете да научите от сайта: https://www.detebg.org/bg/plovdiv/.

Мария Мадарова - административен мениджър на фондация "За нашите деца" в Пловдив разказва за проекта. Повече може да чеуте от звуковия файл по темата. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39

В Смолянско 963 избиратели гласуват за ЕП, но не и за наш парламент

97 070 са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107 избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян  Таня..

публикувано на 23.04.24 в 07:55
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42