Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Партиите в НС трябва да направят компромис

„Това, което в сряда видях в Народното събрание, е едно дежа вю, но с умерен патос. Партиите изглеждаха много по-отговорни, осъзнават мисиите, които трябва да изпълнят и диалогът между тях изглежда все по-възможен. Всеки направи своята заявка, държи на позициите си и пътят към съставяне на Правителство изглежда все по-близо“. Това подчерта политологът д-р Светлин Тачев.

По думите му, с действията си около избора на председател на НС, БСП са казали, че ще подкрепят избора на ИТН, но не на всяка цена.  

„БСП дълго време беше вкарвана в т.н. партии на статуквото, беше изолирана и не й се даваше възможност да върви към една по-широка коалиция. При патоса в предишното НС и настроенията, идващи от политическите партии, това изглеждаше по-нормално, но в сегашното 46-то НС място за подобни разделителни линии, в които партиите да казват какво не могат, са недопустими. Тук вече трябва да се казва какво може да се направи.“  

Тачев бе категоричен, че ДПС винаги играят по един и същи начин и оттам не може да има изненада за обществото и анализаторите, тъй като те винаги действат с победителите.

Политическите формати са с различни идеологически и политически разбирания и трудно могат да бъдат обединени на обща основа. Затова е необходимо да се намери компромисен вариант и приоритети, които да се следват, за да се стигне до обединение. Ефектът от това би било отсъствието на скрити плаващи мнозинства и търсене на подкрепа, зад която да прозират задкулисни интереси, подчерта политологът.

„Още в процеса на разговорите трябва да се търсят точки на пресичане на отделните формати, защото чисто идейно отделните формати не могат да направят  програма, която да удовлетворява всички.  Не можем да си позволим да изпадаме в политическа и в икономическа криза. Правителството е абсолютно наложително, защото едни нови избори могат да ни отведат към хаос“, подчерта д-р Светлин Тачев.

По думите му, най-възможният партньор на протестните партии за мнозинство би била БСП, която дълго е била в опозиция.

"Българският суверен е отредил, че политическите формации в НС трябва да направят компромис. Няма лидерска партия, която може да обедини всички. Някога това беше възможно, но сега - не е".

Чуйте повече от звуковия файл:  


Още от категорията

Започна лятната академия на фондация "Заедно в час"

“Кулинарни експерименти” и “Създаване на приказки” са част от заниманията в тазгодишното издание на лятната занималня на фондация „Заедно в час“ . Единадесетото издание на лятната академия започна днес и продължава в рамките на три седмици до 12 август. За второ лято заниманията в академията се провеждат изцяло онлайн , заради пандемията от..

обновено на 27.07.21 в 08:58

Преизчисление на пенсиите от догодина е по- удачният вариант

Дисбалансите на пенсиите в България се огромни и преизчисляване трябва да има, но не преди края на тази година, смята зам.- председателя на Икономическия и социален съвет Лидия Шулева. Като бивш икономически и социален министър тя коментира предложенията на служебния кабинети на политическите партии в новото НС. 2011  и 2012 година пенсиите въобще не..

обновено на 26.07.21 в 12:42

Интермодалността - цел на транспортните европроекти

В рамките на една година през Интермодален терминал Пловдив са превозени 25 000 ремаркета. Това е трикратно увеличаване спрямо прогнозите за превози от автомобилни тежкотоварни композиции към железопътен транспорт. Цанко Станчев , управител на терминала посочи резултатите:  „ Резултатите са доста добри, даже надминаха нашите очаквания...

публикувано на 26.07.21 в 11:51

За зловещото отношение към кучетата вина имаме всички

"Зловеща история, която е във фаза досъдебно производство“, нарече Мариана Неделева – администратор на  група „Зоодоброволците“ в мрежата, убийството на бездомни кучета в Смолянско. За скандалния случай бяха изпратени десетки сигнали.  По думите й, около 40 кучета, сред които бременни животни и майки, са били захвърлени по пътя към връх..

публикувано на 26.07.21 в 11:50

В България ваксинационната кампания е невидима

„Миналата седмица беше последната тиха седмица. Надявам се до края на лятото да се запази тази тенденция, но случаите вече започнаха да се увеличават“, каза проф. Тодор Кантарджиев в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Той допълни, че наблюденията на Националния център по заразни и паразитни болести наблюдава и увеличение на броя..

публикувано на 26.07.21 в 11:40