Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Културните проекти на "Творческа Европа"

Програмата "Творческа Европа" подкрепя културния, творчески и аудиовизуален сектор в на Европейския съюз. Направленията "Култура" и "Медиа"  имат цел да засилят и насърчат засегнатото от пандемията артистичното и културно сътрудничество и иновациите, както и устойчивостта на  сектора. 

1 милиард от бюджета от общо 2,5 милиарда евро до 2027-ма година  са разпределени за подпрограма "Култура". Сред активните до края на лятото възможности за финансиране там е отворената покана "Европейско сътрудничество" отбеляза Десислава Панчева от офис Култура на бюро  "Творческа Европа" България:  

Това е мярката за организациите от културния и творческия сектор, които искат да финансират партньорски международни проекти. Задължително изискване тук е участието на минимум трима партньори от три държави, с които заедно да подадат проект. Целите са да се увеличи достъпа до култура и участието на публиката в културните процеси, да се насърчи социалното приобщаване към творчество, усвояване на нови практики, които щадят и стимулират запазването на околната среда. 

Крайният срок за кандидатстване и подаване на проектни предложения за „Европейско сътрудничество“ изтича на 7 септември. 

По програмата "Превод и разпространение на художествена литература" може да се кандидатства до 30-ти септември. В нея през годините кандидатстват много български издателства. Основно застъпени са печатните и електронни формати, допустими са и аудиокниги. 

Пандемията забави проекти и събития от изминалия програмен период на Творческа Европа, но те вече приключват успешно. Пример за това дава Станислава Ташева от Фондация "Пловдив 2019":

Въпреки пандемията нашият партньорски проект "Училище - участваме заедно" успява да приключи със събитие в австрийския  град Грац, като финалното представление е на 8 август 2021. 

Хората на изкуството лесно откриват информация за възможностите включване в проекти, свързани с творчеството, категорична е проф. Стела Митева - Динкова от Академията по музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив: 

Който има интерес, и е буден,  и е отворен - има достъп до информацията. Оттам-нататък нещата се свеждат до лична инициатива - да влезеш, да разгледаш, да прочетеш, да оформиш своята идея и да я изложиш. 

Още от категорията

Езикът умира в лозунга и се превръща в параван

Държавата, лидерите и хората, които са в публичността се позовават на миналото и теглят от него символен капитал, казва проф.Инна Пелева. Интервюто с нея е за това как говорим за историческите събития, как ги помним, четем и употребяваме в празничната ритуалистика и как стоят в речника на съвременните водачи. "Друг е въпросът дали това присаждане в..

публикувано на 22.09.21 в 17:22

Без свиване на партийните лакти няма исторически успех

Постоянните български усилия за отхвърляне на зависимостта, разписана от Берлинския договор, както и благоприятна международна конюнктура водят до обявяването на незевисимостта на България през 1908 година, казва професор Петко Петков. Припомняйки събитията, той акцентира, че деловата работа на подготовката, настойчивостта в това дело са заслуга на..

публикувано на 22.09.21 в 16:38

Обявената независимост променя живота на всеки гражданин

22 септември е символен ден, в който направената стъпка към независимост отваря перспективите за развитите на България. голяма част от тях остават са пропилени, но така или иначе от този ден стрната ни е на картата на суреверените държави. Не случайно е тържественото идване на Фердинанд в Пловдив след обявената независимост, защото тогава се слага край..

публикувано на 22.09.21 в 16:24

За пловдивчанина Харалампи Тачев в Деня на независимостта

Изписан калиграфски върху пергамент с печатите на Фердинанд и на всички министри и поставен в богато орнаментирана медна капсула с позлата, а тя самата поставена в сандъче. Така изглежда официалният Манифест на Независимостта, който днес се пази в Държавния архив. Сътворен е за повече от година от художника-приложник Харалампи Тачев...

публикувано на 22.09.21 в 10:55

30 г. безценни експонати в Авиомузея на Пловдив

С вход свободен, изложба, демонстрация и нова книга днес Музеят на авиацията в Крумово отбелязва 30 години от откриването на своята сбирка. Експозицията носи името „Вече сме на 30“. Тя  включва уникални фотоси и документи, запечатали някои от най-важните и емоционални моменти от историята на музея. Оттук  стартира четвъртата въздушна..

публикувано на 21.09.21 в 17:22