Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За зловещото отношение към кучетата вина имаме всички

"Зловеща история, която е във фаза досъдебно производство“, нарече Мариана Неделева – администратор на  група „Зоодоброволците“ в мрежата, убийството на бездомни кучета в Смолянско. За скандалния случай бяха изпратени десетки сигнали. 

По думите й, около 40 кучета, сред които бременни животни и майки, са били захвърлени по пътя към връх Перелик и впоследствие част от тях са били убити жестоко  от неизвестен извършител.

„Хората си мислят, че в Смолян има т.н. кастрационен център, в който се извършват процедури, като се спазва Наредбата за овладяване популацията на безстопанствените животни. Успяхме да се преборим с Общината. Повечето – 90% от женските, бяха кастрирани, но сега е пълно с нови кючета. Имам чувството, че се носят от щъркели. Закони и наредби има, но не се спазват“.

Неделева бе категорична, че собствениците на домашни любимци не спазват законите и не ги чипират. А това пречи на възможността да бъдат установени  недобросъвестните стопани, които са изхвърлили  животните. За тези, които са го направили,  да има много жестоки глоби.

„Докато няма наказани, няма да има и оправия.  По-брутално нещо не бях виждала и не мога да си представя как може едно нормално малко човешко сърце да натрупа толкова злоба. Имам чувството, че сме тотално деградирали“.

Зоодоброволците призовават кметовете на населените места в Смолянска област да  направят проверка на притежателите на  домашни любимци за поставените чипове, за да се справят заедно с проблема.

Неделева призова още, който иска да помогне за осиновяването и отглеждането на животните, да потърси в мрежата сайта „Сърцати зоодоброволци – Смолян“. 

Чуйте повече от звуковия файл:
Още от категорията

Цветана Манева в "Добро утро, ден!"

„Любовта за мен е всичко . Създателят – това му е била висшата мисъл, и най-голямото изпитание, което ни е пуснал. Затова сме на земята, за да се обичаме. И когато ние не го правим, когато не ни се случва, тогава стават много ужасни неща. Това е най-големият ни урок. Още от малки трябва да учим децата да обичат“, това казва известната..

обновено на 25.09.21 в 08:11

Полиция тръгна като гарант на преброяването в Столипиново

3,13 % от населението са се преброили до този момент онлайн в най-многобройния етнически квартал у нас Столипиново в Пловдив. Това съобщиха за Радио Пловдив от Териториално Статистическо бюро Юг.  Според директора му Кристина Захариева, все още няма обобщена информация за преброените наживо местни жители, но в сравнение общо с Пловдив, където..

публикувано на 24.09.21 в 15:53

Само две училища в Пловдив остават без спортни салони

От общо осем училища без физкултурни салони в Пловдив, само две остават без строежи. Това са Езиковата гимназия „Иван Вазов“ и Основно училище „Васил Петлошков“ в район Западен. По програма на Министерството на младежта и спорта -  във фаза строеж са салоните в  4 училища , като остават уточняващи детайли за проектите на други две..

публикувано на 24.09.21 в 15:39

ЕС да спре търговията с въглеродни емисии

Според  Ситибанк студена зима може да вдигне цените на втечнения природен газ до умопомрачителните 100 долара за  милион британски термални единици. Това е около пет пъти повече от сегашните рекордни цени в Европа и Азия. Потенциалните последствия се простират от тотален икономически срив в Европа до войни в различни мащаби. "Това е апокалиптична..

публикувано на 24.09.21 в 15:38

99,9 % от превозвачите са против национален протест

Автобусни и таксиметрови превозвачи обявиха, че готвят протест на 28 септември с настояване за държавна подкрепа. За 2 часа щ е бъдат преустановени превозите в София, Пловдив, Варна и други големи градове в страната.  По този повод искам да ви кажа, че това са субективни излияния на хора, които не смятаме, че са истински превозвачи, а използват..

публикувано на 24.09.21 в 14:33