Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пет сигнала за горещи работни помещения провери ИТ-Пловдив

| обновено на 27.07.21 в 11:43

Жълт код за високи температури е обявен за днес в 16 области в страната. 

Предупреждението е в сила в почти всички райони на Централна и Западна България. 

В тези, за които е обявен жълт код, се очакват температури над 35 градуса по Целзий. 

Как работодателите спазват препоръките за работа на открито, кои са мерките и какви проверки се изпълняват в Пловдив и областта, научаваме от Атанас Чернаев, директор на Инспекцията по труда. Той сподели, че при извършените проверки на различни обекти, като цяло изискванията се спазват - за осигуряване на микроклимата при работа. 

Има нарушения, които открихме при сигнали, но те са за работа при закрито, посочи още Чернаев. Той уточни, че става дума за температура на въздуха в закрити помещения, която е нормативно регламентирана от 15 до 28 грудуса.

В Пловдив и региона са открити случаи на помещения с високи стойности на температурата, повече от 28 градуса, което е гранична стойност. 

Климатичните инсталации не са работили или са били повредени, това сочат констатации от последните две седмици, каза експертът.  При работен процес на открито няма гранични стойности, но е препоръчително работата да са организира сутрин. Важно е да има специално работно облекло, както и да се приемат повече течности.

В следващите дни се очаква да се увеличат и областите с висока пожароопасност, т.е. те ще са оцветени в червено. Това означава, че в тези райони има риск от най-висока степен за пожари. 

При такъв риск възникналите пожари се разпространяват бързо и са трудни за овладяване, уточняват от метеорологичния институт.

Инспекцията по труда приема сигнали на телефон 032 63 36 01.
Още от категорията

Президентът е бонус за Петков и Василев, но те за него - не

Социологът Татяна Буруджиева определи, че е трудно да се прогнозира откъде ще дойдат гласоподавателите на на проекта на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. "За една година четири избора са отегчително занимание за избирателите, а и нямаше стимул от парламента, койта да накара хората да гласуват. В този симисъл на новия проект  ще му..

публикувано на 17.09.21 в 11:15

Вината за авиоинцидентите е на земята, тя е на политиците

Това каза в предаването "Точно днес" генералът от резерва Спас Спасов, който е председател на фондация "Български ВВС. Той коментира новината, че записът от черната кутия на падналия край Шабла Миг-29 потвърждава версията на разследването у нас. Според него изненада няма. Очаквано се е потвърдило заключението за "загуба на ориентация" от страна на..

публикувано на 17.09.21 в 10:47

Рестартирай Европа: Пандемията промени начина на образование

Разпространението на коронавируса и неизбежните органичения създадоха нов вид социално общуване и станаха причина за значителни промени в начина на обучение. Това доведе и до нови изисквания към решилите  да тръгнат по пътя на науката успоредно с четвърта пандемична вълна.  В годишната си реч  пред Европарламента председателят на..

публикувано на 17.09.21 в 10:05
Лъчезар Томов

Вирусът е като машина, която не може да се умори

“Очаква ни тежка есен”, заяви математикът д-р Лъчезар Томов в предаването “Точно днес” на Радио Пловдив.  Той каза, че очакванията са да се повтори броят на заболели от предходната есен, където числата достигаха до 3-4 хиляди заболели на ден. “Очакваме минимум такъв брой заболели. Този път обаче с по-трудно сваляне на броя заболели, отново..

публикувано на 16.09.21 в 15:44

Можем да очакваме странни резултати от изборите 2 в 1

„46-то НС функционираше, за да удовлетвори емоционалните щения на десетина партийни лидери и няколко депутати около тях. Не биваше да имаме никакви очаквания от него“, това заяви политологът и преподавател в Софийски университет Страхил Делийски в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Той припомни, че зад гласовете на партиите стоят..

публикувано на 16.09.21 в 11:30