Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Без училище не можем, това показа кризисното образование

Тезата е на проф. Галин Цоков, който ръководи катедрата "Педагогика и управление на образованието" в ПУ "Паисий Хилендарски". Той коментира анализа на МОН за ефекта на дистанционното образование върху учениците, учителите и върху цялата система. 

Проф. Цоков изтъкна, че изпитанието Ковид се е превърнало в предизвикателство, което има своите успехи. Те трябва да се развиват. В същото време изтъкна, че кризисното образование е показало колко важна е институцията училище, въпреки че образованието ще става все по - хибридно. Основният елемент е свързан с дистанционно обучение в електронна среда, които ще се развиват в образователната система.

Професорът подкрепи идеята училищата да са последните, които ще затворят при евентуална четвърта вълна на епидемията, особено това се отнася за началните класове, защото при тях има най-сериозни проблеми за задължане на внимание в електронна среда. 

Ученият отбеляза, че резултатите от изпитите в повечето училища не са показали сериозен спад на знания. 

"Друго положително в анализа е, че започна да се развива доверието между родители и учители, между училище и семейство, защото родителите на децата в начален етап станаха съучители",  каза проф. Цоков. Той посочи, че е важно да се анализират данните от изминалата година, за да се посочат добрите практики в българските училища и да се мултиплицират.

"Сега е важно да има предварително очертани прагове, при които да затварят училищата, и да минават на ротационно обучение, ако пандемията се развие по-сериозно", заключи проф. Галин Цоков. 

Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Тенчо Дерекювлиев

Филолог българист по университетска диплома, автор на десетки научни текстове и журналист. Гост в „Добро утро, ден“ тази седмица е Тенчо Дерекювлиев .  Журналистическата си кариера започва като спортен журналист. В академичните среди е познат като преподавател по български език на чуждестранни студенти в Университета по хранителни технологии в..

обновено на 17.10.21 в 10:15

Нужен е експертен разговор за ядрената енергия

Какво означава за България Зелената сделка и както следва, след като днес представяме в европейските институции Плана за възстановяване и устойчивост, в ефира на Радио Пловдив коментира   Любов Панайотова , директор на фондация  "Европейски институт".  „Надяваме се да следват наистина хубави неща. Финансовият ресурс е изключително голям. В..

публикувано на 15.10.21 в 16:56

Автобусите са по- малко, защото парите и шофьорите не стигат

Драстични нарушения по обслужването на автобусна линия №10 от фирмата „Хеброс бус“ станаха известни след като Радио Пловдив потърси информация от Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Оповестената информация дойде след сигнали на пътници, че от  месеци  ситуциацията с Десятката е трагична, като им се случва да стоят по..

публикувано на 15.10.21 в 16:32
Златко Златанов

Трябва да затворят за 14 дни цялата държава

За тотален локдаун в цялата страна се обяви днес председателят на   Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите във Велинград и Западните Родопи Златко Златанов. В следобедното предаване на Радио Пловдив „Ден след ден“ той мотивира предложението си с огромните разходи, които браншът в момента плаща за ток и топла вода и с високата..

обновено на 15.10.21 в 15:32

Българо-китайски център за обучение откриха в АУ

С онлайн церемония стартира работилницата Лубан в България. Новият българо –китайски център в Аграният университет в Пловдив откриха посланикът на Китайската народна република в София Дун Сяоддзюн и ректорът на университета проф. Христина Янчева . Тя подчерта в словото си, че през ноември 2019 г. Аграрният университет подписва споразумение..

обновено на 15.10.21 в 15:20