Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Колективен имунитет ще бъде постигнат, но не без ваксини

„Всеки човек мисли по различен начин и се съмнявам, че принципно българите подценяват опасността от евентуална нова вълна на Ковид заразата. Българите четат много, четат различни неща и невинаги информацията в медийното и интернет пространството, отразяват реалната действителност. Често се натъкваме и на измислици“. Това подчерта проф. Маргарита Апостолова -  ръководител на Лаборатория по медико-биологични изследвания към Института по молекулярна биология към БАН.

По думите ѝ все повече се доближаваме към колективния имунитет, защото предприемаме съответните действия за имунизиране.

„Важно е обаче да се подчертае, че дори имунизацията, ако тя не образува антитела срещу  съответния коронавирус или не предизвиква клетъчен имунитет, не би довела до предпазване на организма от заразяване с нов вирус“.

Почти година и половина след началото на Ковид пандемията сме научили повече за  генома на вируса, защото целият Свят работи по различни методики и вече се знае в пъти повече от началото на пандемията.

Проф. Апостолова бе категорична, че различните вълни, предизвикани от мутациите на вируса, протичат в България по различен начин. Дори и очакваната четвърта вълна не идва тук със силата, с която тя се наблюдава в Индия, Нидерландия или Англия.

„Това не се дължи само на броя на ваксинираните в България, тъй като процентът тук е още нисък в сравнение с останалите страни, но ние имаме и нещо друго – дали ваксината БЦЖ или българският геном, но  ситуацията тук е друга“.

Щамовете, които се наблюдават преимуществено в момента у нас, са варианти на британския. Независимо, че делта вариант на вируса в България е бил засечен в градския транспорт още през април, броят на заразените досега за три месеца е много по-малък, отколкото в Нидерландия, където броят на заразените се е увеличил рязко само за една седмица, подчерта проф. Апостолова.

„За да се знае дали човек има антитела, трябва да си направи съответния тест за антитела 20 дни след ваксинация. Има случаи, когато ваксинирани, особено по-възрастни хора, не образуват или образуват малко антитела. Това обаче нищо не значи, защото те могат да имат клетъчен имунитет, но цената му в България е доста скъпа“.

Във всички случаи ще стигнем до постигане на клетъчен имунитет при брой на ваксинираните между 50 и 70%. Не трябва обаче  в никакъв случай да се отказваме от ваксините, бе категорична проф. Апостолова.

Чуйте повече от звуковия файл: 

Още от категорията

Кирил Петков: Аз ще водя листата в Пловдив, очакваме 30% подкрепа

"За мен Пловдив е един много хубав град и както казваше баба ми "Не е важно от къде си, а откъде си родом", а аз съм родом от Пловдив, каза Кирил Петков при първото си посещение в града като лидер на "Продължаваме промяната".  Освен това Пловдив е модел на проспериращ български град и това е допълнителна мотивацията за решението ми, допълни той..

публикувано на 23.09.21 в 16:07
Петър Славов

"Продължаваме промяната" ще помогне за новото мнозинство

Есента дойде, проблемите останаха, а разговорите отново са за избори и за пари. Как се раждат новите партийни проекти, по кои от целите им си заслужава да се поспори, за какво "продължаваме промяната". Въпросите ни са към политика и юрист  Петър Славов , Демократична България. Винтервю за Радио Пловдив Славов даде оценка за работата на миналите два..

обновено на 23.09.21 в 10:32

Археолози и спелеолози проучват пещера "Чая" до Чепеларе

През тази седмица започнаха археологическите проучвания на пещера  „Чая“ до град  Чепеларе . Финансирането на начинанието е осигурено от община Чепеларе по програмата за туризма за  2021г., приета на заседание на консултативен съвет по въпросите за туризма в Общината. Проучването се осъществява под ръководството на доц. Костадин..

публикувано на 23.09.21 в 09:52

Математическата гимназия в Пловдив става на 50 години

Математическата гимназия в Пловдив става на 50 години. Повече за празниците през новата учебна година, идеите за конкурси и албум, от интервюто с директора  Веселина Карапеева , която разказва как започва издирването на 70-те ученици от стената на славата. Карапаева каза, че до края на месеца ще открият и ще заработи STEM център в гимназията. Той..

публикувано на 23.09.21 в 07:38

В Смолян се провеждат дни на нулевоенергийните сгради

Дни на нулевоенергийните сгради се провеждат в Смолян от днес до 25 септември. Те са инициатива на Камарата на строителите в България и Центъра за енергийна ефективност.  Програмата на дните предлага поглед върху успешните практики и технологичните иновации за проектиране и строителство на почти нулевоенергийни сгради от Европа и България,..

публикувано на 23.09.21 в 06:26