Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ИТН да понесе политическата отговорност за нов кабинет

| обновено на 30.07.21 в 11:14
Снимка: БГНЕС

Изпращаме месец на промени, след вторите избори за годината, но без регистриран напредък за ново правителство. Изцяло новата ситуация в Народното събрание роди подозрения, обвинения и невъзможност за преговори. Коментар на политическите пререкания между партиите от политолога доц. Иван Начев.

Той каза, че все още не може да се каже със сигурност накъде вървим, дали към нов кабинет, или към избори.

"Всичко това, което наблюдаваме не е нещо, което сме виждали преди", уточни доц. Начев. Според него и двете страни са прави, защото от една страна новите партии на протеста, нямат мнозинство за ново правителство, от друга ИТН спечели тези избори с малко, и победи ГЕРБ. 

"Бидейки антисистемна партия ИТН, партия насочена срещу статуквото, тя не иска да спазва онези правила, които са негов символ", смята политологът. Той допълни, че поведението на ИТН е обяснимо, защото 1/4 от депутатите са от тази партия, или всеки четвърти българин е гласувал доверие на тях. 

Доц. Начев каза още: "Тази партия иска да понесе политическата отговорност, но другите партии, които са свикнали на коалиционни споразумения и задкулисни договорки трябва да се дадат сметка, че ако не беше ИТН, то нямаше да имаме тази ситуация, ГЕРБ нямаше да е опозиция. Тук е по-важно дали започваме да говорим за политики, или започваме да говорим за хора, както направиха вкл. от Демократична България. Този разговор за политическото управление е по-важен, а на втори план е разговорът за хората."

Доц. Начев смята, че е важно вече да спрат пререканията между партиите, от друга страна президентът Радев няма интерес служебното правителство да управлява дълго, и мандътът ще бъде връчен скоро. 

"Избирателите много ясно казаха, че не искат управление на една партия, на един лидер, а управление, подкрепено от много повече политически формации", поясни още в анализа си политологът.

Още от категорията

Езикът умира в лозунга и се превръща в параван

Държавата, лидерите и хората, които са в публичността се позовават на миналото и теглят от него символен капитал, казва проф.Инна Пелева. Интервюто с нея е за това как говорим за историческите събития, как ги помним, четем и употребяваме в празничната ритуалистика и как стоят в речника на съвременните водачи. "Друг е въпросът дали това присаждане в..

публикувано на 22.09.21 в 17:22

Без свиване на партийните лакти няма исторически успех

Постоянните български усилия за отхвърляне на зависимостта, разписана от Берлинския договор, както и благоприятна международна конюнктура водят до обявяването на незевисимостта на България през 1908 година, казва професор Петко Петков. Припомняйки събитията, той акцентира, че деловата работа на подготовката, настойчивостта в това дело са заслуга на..

публикувано на 22.09.21 в 16:38

Обявената независимост променя живота на всеки гражданин

22 септември е символен ден, в който направената стъпка към независимост отваря перспективите за развитите на България. голяма част от тях остават са пропилени, но така или иначе от този ден стрната ни е на картата на суреверените държави. Не случайно е тържественото идване на Фердинанд в Пловдив след обявената независимост, защото тогава се слага край..

публикувано на 22.09.21 в 16:24

За пловдивчанина Харалампи Тачев в Деня на независимостта

Изписан калиграфски върху пергамент с печатите на Фердинанд и на всички министри и поставен в богато орнаментирана медна капсула с позлата, а тя самата поставена в сандъче. Така изглежда официалният Манифест на Независимостта, който днес се пази в Държавния архив. Сътворен е за повече от година от художника-приложник Харалампи Тачев...

публикувано на 22.09.21 в 10:55

30 г. безценни експонати в Авиомузея на Пловдив

С вход свободен, изложба, демонстрация и нова книга днес Музеят на авиацията в Крумово отбелязва 30 години от откриването на своята сбирка. Експозицията носи името „Вече сме на 30“. Тя  включва уникални фотоси и документи, запечатали някои от най-важните и емоционални моменти от историята на музея. Оттук  стартира четвъртата въздушна..

публикувано на 21.09.21 в 17:22