Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звездно шоу тази нощ, намислете си желание!

Тази вечер нощното небе предстои да бъде обсипано от куп „падащи звезди“. Това явление се дължи на максимума на метеорния поток Персеиди, който настъпва около полунощ. Естественото светлинно замърсяване затруднява и понякога не позволява наблюдение на потока в градски условия, затова астрономите съветват да потърсите подходящо място извън града, където небето е най-ясно, за да се насладите наистина на гледката.

"Всички метеори нямат нищо общо със звездите, това са просто мънички частички материя. При влизането на тези частички в земната атмосфера се получава нещо като изгаряне заради високата скорост, с която се движат. И всъщност ние виждаме точно този момент, в който частичката изгаря", обясни Светлана Боева, физик от БАН. 

Метеорния поток се състои от малки ледени и прахови частици, които идват от кометата Суифт-Тътъл, открита през 1862 година. По време на обиколката си около Слънцето нашата планета преминава през остатъци от тази комета.

Цялото интервю със Светлана Боева, физикъм към астрономическата обсерватория към БАН, слушайте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Идеалната температура за дълго шофиране в колата е около 22°

Автомобилният състезател Костадин Щерев ще ни преведе през опасностите на шофирането в горещините. "Не само жегите са проблем. Повечето коли имат климатици и когато направим рязка промяна в температурата, се получава понякога замайване и дискомфорт и това може да ни разсее от пътната обстановка", обясни той. Автомобилният състезател препоръча да..

публикувано на 10.07.24 в 08:50

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10