Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не всеки ученик ще разполага с устройство за онлайн обучение

"Максимално дълго трябва да се продължи присъственото обучение“, това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Катерина Василева, председател на Съюза на работодателите в Пловдив в системата на образованието и директор на Основно училище  "Екзарх Антим Първи".

По думите й това е мнението на по-голямата част от директори и учители в града, „защото освен образователните резултати, които следва да постигнат учениците, тук говорим и за тяхната грижа, за психичното и социално здраве за тяхното общуване с връстници“.

Според сценариите на Министерството на здравеопазването за развитие на пандемията, ако 14-дневната заболеваемост надхвърли 500 на 100 хиляди и влезем в “тъмночервен сценарий”, всички ученици ще учат дистанционно.

Василева е категорична, че началото на учебната година за първолаците трябва да стартира присъствено. „За останалите ученици, отново тенденцията е за присъствено обучение, но все пак има възможности учебното съдържание да бъде адаптирано, но за 1-ви клас е изключително важно да започнат присъствено“, допълни още  председателят на Съюза на работодателите в Пловдив в системата на образованието.

При влизане в сила  на „тъмночервен сценарий“ обаче, „със сигурност няма да може да се осигури за всеки един ученик устройство. Това е едно предизвикателство, което все още стои на дневен ред в системата“, каза Катерина Василева, директор на ОУ "Екзарх Антим Първи".

Цялото интервю с Катерина Василева чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изход от кризата трябва да се търси във всички посоки

"Няма никакво значение кой е министър на вътрешните работи, ако той е излъчван от определени политически фигури или фигури, стоящи зад конкретни политици. Няма значение дали ще се казва Калин Стоянов или Стоян Калинов, а каква политика води. И ако този нов човек води старата политика да се толерират купувачи на гласове, мрежи, които контролират вот и..

публикувано на 26.08.24 в 11:30

Президентът одобри кабинета "Главчев 2", изборите ще са на 27.10.

Димитър Главчев предложи  директора на Националната полиция Атанас Илков за служебен министър на вътрешните работи .  Илков ще замени на поста Калин Стоянов. Втората промяна в състава на Министерски съвет с министър-председател Димитър Главчев е външният министър . За него Главчев предлага поста да поеме Иван Кондов . Президентът Румен Радев..

публикувано на 26.08.24 в 10:18

Археологическото проучване под Бетонния мост приключва в срок

Приключват археологическите разкопки под Бетонния мост. Следващата седмица предстои междуведомствена комисия да посети обекта и да реши неговата съдба. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Петър Зидаров, който ръководи археологическия екип. „Това, което е най-впечатляващо със своите мащаби, е голямата масивна..

публикувано на 23.08.24 в 10:35
Иво Инджов

Политическата криза скоро няма да бъде преодоляна

Понеделник е денят "Х", в който трябва да стане ясно дали ще има нов служебен кабинет отново начело с Димитър Главчев, а също и дали предсрочният парламентарен вот ще бъде на 27 октомври, или ще се отложи още във времето. Вчера президентът Румен Радев даде срок до понеделник Главчев да представи състав на ново служебно правителство. Ще се..

публикувано на 23.08.24 в 09:47

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06