Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП настоява за нова стратегия за развитието на туризма

Туризмът е един от най-засегнатите сектори от пандемията от Covid-19. Той отговаря за около 10% от икономиката на Европейския съюз, което налага и преразглеждане на бъдещето му. В тази връзка Европейският парламент настоява за нова европейска стратегия за възстановяване на сектора и развитието му на по-устойчива основа.

Българският евродепутат Цветелина Пенкова, която е член на комисиите по бюджетен контрол и по регионално развитие заяви, че стратегията със сигурност ще бъде приета.

„И тук е мястото да отбележим, че става въпрос за устойчив туризъм. Целта е да се помогне на сектора да стане активна част от тази зелена и цифрова трансформация, през която преминава Европа в момента. Предполага се, че биха могли да се финансират проекти чрез националните планове и други програми на ЕС. Например проекти за енергийна ефективност на местата за настаняване в туристическия сектор, което е пряко свързано със зелената сделка. Проекти за цифровизация на производствени и управленски процеси в компаниите, по-силна връзка между туроператорите в различните части на Европа, което също води до един по-добър обмен на данни, на добри практики и е свързан с технологичния подем, който бива подкрепян от цифровия преход, през който в момента преминаваме. Тоест идеята е да говорим за един устойчив туризъм, за една по-обединена индустрия в рамките на ЕС“, каза още Пенкова.

Необходимостта от обща нова стратегия за възстановяване на туристическия сектор, се потвърждава и от случващото се в бранша в България. Загубите на този сектор ще се увеличават и заради по-строгите противоепидемични мерки срещу коронавируса. Те предизвикаха масово недоволство и протести.

„Всичко си има една търпимост и явно, че тази търпимост се изчерпа докрай. Без политическа воля, без държавата да се намеси по категоричен начин, туризмът в България пада надолу и става неконкурентноспособен на съседните на нас държави“, обясни Еньо Енев, заместник-председател на Българската хотелиерско-ресторантьорска асоциация.

Някои ресторантьори решиха да протестират по италианския модел и да не изпълнят ковид мерките. Радослав Чилингиров, собственик на нощен клуб заяви, че тези заведения са дискриминирани със забраната да работят след 23 часа.

„Те сега ни затварят, без абсолютно никаква алтернатива. Общо взето ние си протестираме, но никой не ни обръща внимание. Никой не е дошъл и никой не е обяснил как ще работим занапред“, каза Чилингиров.

Българският евродепутат Цветелина Пенкова смята, че туристическият и ресторантьорският бизнес могат да бъдат подпомогнати най-бързо чрез българския план за възстановяване и устойчивост.

„Надявам се, че скоро ще предадем този план и още тази година ще получим част от средствата. За мен това е най-бързия и най-ефективния начин. Но когато става въпрос за подпомагане на туристическия сектор, е добре да се очаква и адекватно подпомагане от страна на държавата“, обясни Пенкова.

Очаква се новата европейска стратегия за възстановяване на туризма и развитието му да бъде приети скоро.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33