Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Пандемията промени начина на образование

Разпространението на коронавируса и неизбежните органичения създадоха нов вид социално общуване и станаха причина за значителни промени в начина на обучение. Това доведе и до нови изисквания към решилите  да тръгнат по пътя на науката успоредно с четвърта пандемична вълна.  В годишната си реч  пред Европарламента председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен акцентира върху значимостта на подкрепата за младите.

Трябва да направим необходимото следващото поколение да може да изгради своето бъдеще. Пред нас расте високообразовано, изключително талантливо и силно мотивирано младо поколение. Поколение, което пожертва толкова много, за да запази безопасността на другите. По принцип младостта е времето на откритията. На новите преживявания. На създаването на приятелства за цял живот. На поемането по своя път. А, какво се изисква от младите хора днес? Да спазват социална дистанция, да се затворят у дома и да учат от вкъщи. В продължение на повече от година. 

Фон дер Лайен отбеляза, че Европа се нуждае от всички свои млади хора и всичко – от Зеления пакт до NextGenerationEU,  има за цел да защити тяхното бъдеще.

Още по време на първата вълна се наложи обучение в реална среда, но онлайн. Това вече не е приложимо навсякъде. За да присъстват на практическите занятия студентите  от Медицинският университет в  Пловдив трябва да са ваксинирани, с отрицателен тест или преболедували.

При откриването на новата учебна година ректорът проф. Мариана Мурджева отбеляза: Започваме упражненията присъствено, особено в клиничните дисциплини, където е необходимо студентите по медицина, медицинските сестри, акушерките да влязат в реални условия при пациентите и да се научат да работят с тях. Година и половина е достатъчно за добра теоретична подготовка с онлайн обучението, но сега е време да се върнем към тези условия и то, когато имаме възможност да бъдем ваксинриани и част от студентите и преподавателите са преболедували. Разбира се трябва да се спазват и определени правила.

Приетите с пълно отличие бъдещи медици са убедени в необходимостта от ваксините: Тази професия е свързана с хора и ваксинирането дори не трябва да се поставя под въпрос.

Кампанията за ваксиниране в българските училища ще продължи, за да се повиши доверието и сред учителското съсловие. По повод съмненията и колебанията, свързани с имунизационния процес сред учителите заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова, която е учен и преподавател по фармация отбеляза, че са ваксинирани само 30 процента от българските учители и призова: 

Съмнението във ваксинацията е недопустимо. Да отворят интернет страницата на Министерството на образованието и науката, където сме публикували всички най-често задавани въпроси и отговорите от страна на специалистите.

Още от категорията

Ако транспортът в Пловдив спре, кметът не трябва да управлява

Във времето на програма „Ден след ден“ е срещата на кмета на Пловдив Здравко Димитров с превозвачите след разкритията за източване на над 20 милиона лева публични средства от двама от тях с помощта на общински служители.  Разследващите оповестиха повече детайли за случая, а към данните им добавяме съмненията на общинския съветник от ДСБ Йордан..

публикувано на 22.10.21 в 15:50

От 34 години съм в Мюнхен, а у нас още ме учат как се живее там

Юлия Станкова от 34 години живее в Мюнхен, била е учител по пиано. Вече е пенсионер, което й позволява да пътува повече като често се връща в родния й Пловдив.  В момента си е у дома и следи с интерес дебата за въвеждането на зеления сертификат на закрито. Ядосва се на реплики, че тук с мерките се прекалява в сравнение с Германия и другите..

публикувано на 22.10.21 в 12:53

В Чепеларе и да искаш, няма откъде да извадиш сертификат

На територията на Община Чепеларе не функционират пунктове за издаване на необходимите на гражданите зелени сертификати, които да им позволят да участват пълноценно в обществения живот, а на бизнеса да генерира приходи, чрез осъществяване на дейността си. Това се казва в ппротестно писмо на сдружението "Заедно за Чепеларе, изпратено за..

публикувано на 22.10.21 в 11:27

Може би е време във "фризера" да влезе и цената тока за бизнеса

Първите компенсации в размер на 110 лв. на мегаватчас за небитовите консуматори на електрическа енергия се очаква да бъдат изплатени със следващите фактури за електрическа енергия. Това съобщи служебният министър на енергетиката Андрей Живков.   Той уточни, че в рамките на пет дни ще бъдат изготвени образците на договорите и ще започнат да се..

публикувано на 22.10.21 в 11:13

Пловдивските училища са лидери по онлайн обучение

В Пловдив училищата са подготвени изцяло за онлайн обучението и са лидери в страната по този показател. Това заяви заместник-кметът Стефан Стоянов по повод преминаването от днес на ротационен принцип на обучение в пловдивските учебни заведения. По схемата 50% присъствено обучение и 50% обучение от разстояние в електронна среда са всички..

публикувано на 22.10.21 в 10:42