Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Продължаваме промяната" ще помогне за новото мнозинство

| обновено на 23.09.21 в 10:32
Петър Славов
Снимка: Стопкадър, bTV

Есента дойде, проблемите останаха, а разговорите отново са за избори и за пари. Как се раждат новите партийни проекти, по кои от целите им си заслужава да се поспори, за какво "продължаваме промяната". Въпросите ни са към политика и юрист Петър Славов, Демократична България.

Винтервю за Радио Пловдив Славов даде оценка за работата на миналите два парламента. 

"Основният дълг е неслучилата се съдебна реформа, която дори не започна. Това, че бяха приети някакви минимални промени в Бюрото по защита, на може да се каже, че дори е начало", смята адвокат Славов. Той припомни, че точно съдебната система ще почисти корупцията на всички нива в България. Следващата критика е неслучилото се мнозинство в парламента, но трябва да се отбележи, че се прие актуализацията на бюджета, и ще има подкрепа на определени социални кръгове и бизнес.

Новият поличитески формат на Кирил Петков и Асен Василев: "Във всички случаи и гледайки социологическите проучвания е ясно, че ако бе намерено решение за съвместно явяване на ДБ и "Продължаваме промяната", то те щяха да са първа политическа сила. 

Сега виждаме, че двете формации си поделят по 10% от вота на българите, т.е. общият резултат пак ще е висок, но те отиват на изборите - трети или четвърти, и това ще затрудни постигането на общите им приоритети. Основната трудност за ПП е да се формира ръковоство и листи. Важно бе да се помисли за отворени избори, и това беше вариант да се облекчи ръководството. Хубавото, все пак е че "Продължаваме промяната" се появи, защото тя ще помогне за съставяне на новото мнозинство в следващото народно събрание. В него очаквам да са ИТН, ИСБГ, ПП и ДБ."

По повод на президентския вот, Славов каза: "Изключително трудна задача е да се излъчи десен кандидат, който да се изправи срещу Румен Радев. Десницата трябва да помисли за издигне кандидатура, даже вече сме закъснели срещу такъв силен опонент, трябваше по-рано да се работи на терен. Държавата се нуждае от десни политики. Друго, което е много важно е, че след като са водещи президентските избори, то и подредбата в бюлетината ще започне от тях. Формациите, които имат издигнат кандидат за президент ще получат първите номера в бюлетината, а за другите, номерата ще са чрез жеребий."

Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Тенчо Дерекювлиев

Филолог българист по университетска диплома, автор на десетки научни текстове и журналист. Гост в „Добро утро, ден“ тази седмица е Тенчо Дерекювлиев .  Журналистическата си кариера започва като спортен журналист. В академичните среди е познат като преподавател по български език на чуждестранни студенти в Университета по хранителни технологии в..

обновено на 17.10.21 в 10:15

Нужен е експертен разговор за ядрената енергия

Какво означава за България Зелената сделка и както следва, след като днес представяме в европейските институции Плана за възстановяване и устойчивост, в ефира на Радио Пловдив коментира   Любов Панайотова , директор на фондация  "Европейски институт".  „Надяваме се да следват наистина хубави неща. Финансовият ресурс е изключително голям. В..

публикувано на 15.10.21 в 16:56

Автобусите са по- малко, защото парите и шофьорите не стигат

Драстични нарушения по обслужването на автобусна линия №10 от фирмата „Хеброс бус“ станаха известни след като Радио Пловдив потърси информация от Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Оповестената информация дойде след сигнали на пътници, че от  месеци  ситуциацията с Десятката е трагична, като им се случва да стоят по..

публикувано на 15.10.21 в 16:32
Златко Златанов

Трябва да затворят за 14 дни цялата държава

За тотален локдаун в цялата страна се обяви днес председателят на   Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите във Велинград и Западните Родопи Златко Златанов. В следобедното предаване на Радио Пловдив „Ден след ден“ той мотивира предложението си с огромните разходи, които браншът в момента плаща за ток и топла вода и с високата..

обновено на 15.10.21 в 15:32

Българо-китайски център за обучение откриха в АУ

С онлайн церемония стартира работилницата Лубан в България. Новият българо –китайски център в Аграният университет в Пловдив откриха посланикът на Китайската народна република в София Дун Сяоддзюн и ректорът на университета проф. Христина Янчева . Тя подчерта в словото си, че през ноември 2019 г. Аграрният университет подписва споразумение..

обновено на 15.10.21 в 15:20