Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

99,9 % от превозвачите са против национален протест

Автобусни и таксиметрови превозвачи обявиха, че готвят протест на 28 септември с настояване за държавна подкрепа. За 2 часа ще бъдат преустановени превозите в София, Пловдив, Варна и други големи градове в страната. 

По този повод искам да ви кажа, че това са субективни излияния на хора, които не смятаме, че са истински превозвачи, а използват сдруженията за политически цели. Държа да ви кажа, че абсолютно никой няма да участва, включително и моето сдружение, коментира пред Радио Пловдив Васил Пиронков, председател на УС на Камарата на автобусните превозвачи.

"Това е измислица на една-единствена конфедерация - на Милтенова, която се състои от 3 фирми и които дори не са регистрирани в Търговския регистър. Затова има смут сред превозвачите. Вчера бяхме на среща при министъра и категорично заявихме, че ние, превозвачите, нито сме мислили, нито готвим, нито има за какво да протестираме пред министър, който е на 3 дни", заяви Пиронков. 

По думите му конфедерацията на Магдалена Милтенова не представлява целия бранш, а "това са псевдо превозвачи, които са и в сивия сектор и само говорят за пари и разпределение на средства".

Според Васил Пиронков 99,90 % от превозвачите не споделят идеята за протеста на 28 септември. 

"Имаме нужда от подкрепа от държавна подкрепа, но не в този вид, в който сега се представят нещата. Аз също имам проблеми - от вчера РЗИ проверява дали автобусите са пълни на 50 %, налага се и втори автобус да изпращам за определен час, но ще се справим. Това един сериозен превозвач не може да го повали, всеки има резерви", смята Васил Пиронков.

По думите му държавата е изплатила всичко дължимо по предишните мерки, трябва различен процент за различните превозвачи, защото някои имат договори с общините. "Тогава има - няма хора, трябва да изпълняваш всички линии. Друго е когато имаш специализиран превоз, предприятието ти плаща 100 % и ти да получаваш толкова, колкото и този, ангажиран с обществен транспорт. Същото е и със случайния превоз - за екскурзиите", заяви председателят на УС на Камарата на автобусните превозвачи.

Васил Пиронков допълни, че според него и големите фирми трябва да получават такива компенсации, както и общинските предприятия по транспорта (общо 13 за градски транспорт и други 9 за междуградски). 

Според него до ръст в цените на билетите няма да се стигне, а държавата може да подпомогне превозвачите по други начини.

Цялото интервю на Неда Велкова с Васил Пиронков е в прикачения файл. 

Още от категорията

"Капачки за бъдеще" в Пловдив и още 25 града

Благотворителната инициатива „Капачки за бъдеще“ организира своята девета национална кампания. Тя ще се проведе в два дни на територията на 26 града.  В Пловдив пунктът за предаване на капачки е паркингът на магазин МЕТРО 1, като всеки, желаещ да дари събраните капачки може да направи това от 10 до 14 часа.  За първи път, освен капачки, в..

публикувано на 16.10.21 в 09:35

Нужен е експертен разговор за ядрената енергия

Какво означава за България Зелената сделка и както следва, след като днес представяме в европейските институции Плана за възстановяване и устойчивост, в ефира на Радио Пловдив коментира   Любов Панайотова , директор на фондация  "Европейски институт".  „Надяваме се да следват наистина хубави неща. Финансовият ресурс е изключително голям. В..

публикувано на 15.10.21 в 16:56

Автобусите са по- малко, защото парите и шофьорите не стигат

Драстични нарушения по обслужването на автобусна линия №10 от фирмата „Хеброс бус“ станаха известни след като Радио Пловдив потърси информация от Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Оповестената информация дойде след сигнали на пътници, че от  месеци  ситуциацията с Десятката е трагична, като им се случва да стоят по..

публикувано на 15.10.21 в 16:32
Златко Златанов

Трябва да затворят за 14 дни цялата държава

За тотален локдаун в цялата страна се обяви днес председателят на   Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите във Велинград и Западните Родопи Златко Златанов. В следобедното предаване на Радио Пловдив „Ден след ден“ той мотивира предложението си с огромните разходи, които браншът в момента плаща за ток и топла вода и с високата..

обновено на 15.10.21 в 15:32

Българо-китайски център за обучение откриха в АУ

С онлайн церемония стартира работилницата Лубан в България. Новият българо –китайски център в Аграният университет в Пловдив откриха посланикът на Китайската народна република в София Дун Сяоддзюн и ректорът на университета проф. Христина Янчева . Тя подчерта в словото си, че през ноември 2019 г. Аграрният университет подписва споразумение..

обновено на 15.10.21 в 15:20