Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС да спре търговията с въглеродни емисии

Според  Ситибанк студена зима може да вдигне цените на втечнения природен газ до умопомрачителните 100 долара за  милион британски термални единици. Това е около пет пъти повече от сегашните рекордни цени в Европа и Азия. Потенциалните последствия се простират от тотален икономически срив в Европа до войни в различни мащаби.

"Това е апокалиптична прогноза. Ако нещо такова се случи, икономическият удар ще бъде изключително силен и ще касае основно Европа и Азия. САЩ и Австралия са износители и ще спечелят страшно много от това", коментира в интервю за Радио Пловдив енергийният експерт Боян Рашев. По думите му печалба ще има и Русия като ней-голям доставчик на природен газ в света.

Сериозен проблем ще е цената на енергията за отопление-основно електричество и газ. Според Рашев най-бързото решение, което може да бъде взето на европейско ниво, е да се свалят цените на въглеродните квоти или даже напълно да се спре търговията с тях.

 "Това ще даде възможност поне на цените на електроенергията да паднат", смята той. При цената на газа обаче, според експерта, не може да се очаква такава незабавна реакция.

"При тях страдаме от това, че Европа дългосрочно води война срещу собствените си газови компании и живее с илюзията, че може да замени газа и въглищата с възобновяеми източници просто така. Тази илюзия за съжаление има много силна масова подкрепа сред хората. Но в момента това се разбива на пух и прах. Просто реалността е ужасяваща", каза още Боян Рашев.

Според него "Газпром" просто се възползва от тази ситуация, за да печели от по-високите цени на газа. В същото време, според него, руската компания не създава за целта изкуствен дефицит, а просто не може да добие толкова газ, колкото е нужен на Европа в момента.

На въпрос дали трябва да се спре износа на ток в такава ситуация, Боян Рашев отговори: " Аз прогнозирам, че европейският електроенергиен пазар, от който България е част,  ще се разпадне на съсавните си части. Тоест, страните изведнъж ще осъзнаят, че енергийната независимост им е по-важна от това да са част от ЕС".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

България беше боксьорски чувал в предизборната кампания на РСМ

Днес в Република Северна Македония (РСМ) се провежда 2-ри тур на президентските избори заедно с тези за парламент на страната. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. "Най-вероятно ще бъде премината..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

обновено на 08.05.24 в 15:24

Средно с 20% поскъпват билетите за влака от днес

Тези, които предпочитат да пътуват с влак ще плащат вече повече за билети от днес. Причината е инфлацията и повишените разходи, гласи официалното обяснение от БДЖ.  Колко ще струват след 20 процентното увеличение пътуването до Карлово, Асеновград и Пазарджик и колко ще бъде билетът до морето? „Увеличението е средно с 20%.  Без промяна..

публикувано на 07.05.24 в 16:19
Георги Лозанов

Европейските избори са значими, колкото националните

"И Великден, и Гергьовден в голяма степен са семейни празници,  в които човек има възможност  малко повече да се отдаде на  размисъл" . Това сподели  за програма "Точно днес"  именикът Георги Лозанов, медиен експерт и анализатор.  Според него съвпадането на двата празника дава допълнителна красота и значимост.  Той разказа, че носи..

публикувано на 06.05.24 в 11:09