Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“. 

 

Именно това доколко и как са компенсирани доходите на хората след инфлацията, която достигна 32 % за две години и половина, е основната обсъждана тема.  Пламен Димитров – президент на КНСБ каза: "Инфлацията някъде е покрита, но не навсякъде, защото зависи кои какво слага в пазарската си кошница. Затова настояваме за ръст на заплатите с 12-15%".

Ниските доходи водят и до парадокса – нужда от работна сила, но липса на кандидати за свободните позиции, уточни Димитров. Той даде пример и каква е покупателната способност на хората, които работят на минимална заплата, в България и още  4 държави – Румъния, Хърватия, Франция и Германия. Изследването е направено на база 20 най-необходими стоки, сред които са ориз, брашно, хляб, кайма, поле, ябълки и колко пъти те могат да бъдат купени с една минимална заплата в съответните страни.

"В България с една минимална заплата можеш да си купиш 8 пъти тези стоки, а в Румъния – 15 пъти, в Германия -33 пъти".

Средната издръжка на живот у нас за да живеем нормално е 1454 лв. чисто. "У нас само 1/3 от българите получават такава заплата. Най-честите нарушения на трудовото законодателство са свързани именно със заплащането и  здравословните и безопасни условия на труд.

Затова на среща между синдиката и кмета на Пловдив Костадин Димитров се е стигнало до споразумение да заработи съвета на Тристранно сътрудничество към общината.  Областният координатор на КНСБ-Пловдив Боян Бойкински даде пример с какво ще се занимава:

"Трудовите възнаграждения на работещите в детско и училищно здравеопазване и начинът на разпределението им. Има информация, че има диспропорции в различните райони и това поражда диспропорции".

Стана ясно още, че КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели в страната, които да вкара в затвора. В списъка от Пловдив към момента влиза американска компания за осветителни тела. Междувременно от синдиката поставят и няколко спешни задачи за решаване пред служебния кабинет и новото правителство. Това са комитет за наблюдение разходването на средствата по плана за възстановяване, неорязването на социалните плащания и изпълнението на заложения дефицит в бюджет 2024. Настояват и за промяна в Кодекса за социално осигуряване, които да бъдат в подкрепа на фирмите, които срещат затруднения заради рецесията. Идеята е те да получат финансово подпомагане от страна на държавата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52