Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябват компенсации за бизнеса заради високата цена на тока

"Не може да е нормално състоянието на пазара, при условие, че цената на тока се е увеличила 3 пъти за няколко месеца. Да, на всичко в световен мащаб се вдига цената, но енергията много рязко и бързо си повиши цената". Това коментира в интервю за Радио Пловдив Кирил Василев, член на УС на „Бизнесът за Пловдив“, който има фирма за производство и търговия с черни метали. 

По думите му действията на българското правителство, поради политическите проблеми в страната, не са адекватни на сложната ситуация. "Предложението за директни плащания по 50 лв на мегаватчас компенсация за бизнеса само е обещано, не е факт", обясни той, като припомни, че други държави отделят сериозни компенсации за бизнеса. 

"При нас това не може да стане, ние дори не сме си подали още Плана за възстановяване след КОВИД и положението никак не е розово", посочи Кирил Василев. 

По думите му неговата фирма не е намалила производството си, а са се увеличили разходите и се търсят компенсации през цената. "Всяко увеличение на енергията, транспорта и суровините се отразява пряко върху клиента. Ако някой си мисли, че някой бизнес ще намали производството си или ще спре да произвежда 3 пъти по-малко, няма логика, ако на пазара има търсене. Това са скачени съдове", обясни Кирил Василев.

Той посочи, че важното е колко редовно и колко добре се регулират нещата. "Що се отнася до този бизнес - енергийния, ние нямаме пазар", каза още членът на УС на „Бизнесът за Пловдив“.

Според него създадената клирингова къща за баланс на енергийните цени целят успокояване на  общественото мнение, а още гражданите не са усетили цената по сметките си. 

"Помощта от 50 лв. на мегават час ще бъде приета от всеки бизнесмен, но не решава проблема, защото той е в цяла Европа. Ние наистина имаме една от най-ниските цени на тока, но проблемът е първо в големите ограничения и второ в големите плащания за въглеродни емисии и на свободния пазар за търгуването им. Когато се спекулира с цените на въглеродните емисии, а не се регулират от ЕС, става толкова нестабилен пазарът", каза още Кирил Василев.

"Политиците взимат решения само под натиск. Единственото, което ние от „Бизнесът за Пловдив“ можем да направим, е съвместно с другите организации, които страдат от тези проблеми - да алармираме, да търсим съдействие и да се борим. Не смятам, че протести ще решат проблема. Единствено може да се подсигури бизнесът през зимата и да се компенсират тежките загуби. Трябват бързи решения, за да се спаси зимата, когато всички консумират електроенергия", допълни той. 

Цялото интервю на Екатерина Костова с Кирил Василев, член на УС на „Бизнесът за Пловдив“, е в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49