Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското общество не е готово за онлайн образование

На 5 октомври светът чества Световния ден на учителя. Празникът е повод да се подчертае ключовата роля на учителите по целия свят в образованието на децата. Световният ден на учителя е определен от ЮНЕСКО през 1994 г. В България денят се отбелязва от 2006 година.

Каква е тайната на успеха да се превърнеш в любимец на учениците си? На този въпрос търси отговора преподавалятелят по български език и литература Атанас Пирянков. Той е учител с над 20 години стаж, преподавал е в няколко училища и на стотици ученици.

За професията той казва, че всеки път, когато влезе в класната стая и застане пред учениците си, се чувства на правилното място.

В началото на своята кариера Пирянков признава, че е гледал идеалистично на професията. Сблъсъкът с реалността и практиката през годините, обаче, го учи, че подходът към всеки ученик е различен.

Печеля уважението на учениците с отношението, което имам към тях и с това, което знам. Рано или късно ще има ученик, който ще ме подцени с въпрос. И когато аз му отговаря- печеля неговото уважение“, каза Пирянков. 

Той става разпознаваем като преподавател и сред други ученици с представянето на поемата „Септември“ на Гео Милев в рап вариант. Пирянков споделя, обаче, че този прочит на произведението вече не влиза в учебната програма.

„Не преподавам поемата „Септември“ по този начин, защото след като учебната програма се смени, това произведение влезе в списъка за десети клас. Децата са прекалено малки, за да го разберат“, смята преподавателят.

Не само учебната програма, а и средата на обучение изискват различни методи на преподаване. И макар последните две години да отчитат по-високи резултати на учениците, въпреки онлайн обучението, Пирянков е категоричен, че учениците не са готови да преминат към обучение, изцяло в електронна среда.

„Нашето общество не е дорасло за онлайн образование. Онлайн е възможно в момента само да се преподава, но на хора, които имат желание да учат“, смята Пирянков.

Въпреки своята анти-интернет философия, вижданията му за бъдещето на професията са много сходни с електронното обучение. А представата му за това как биха протичали часовете е футуристична. Според него учителската професия ще бъде трансформирана и учителите ще влизат единствено в ролята на надзирател, но не и на преподавател.

Мотото на Световния ден на учителите тази година е „Учителите в основата на възстановяването на образованието“. А Пирянков допълва, че за да бъде възстановено образованието, е нужно и учениците да имат желание да присъстват в класните стаи.

Целия репортаж с Атанас Пирянков слушайте в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51