Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нужен е експертен разговор за ядрената енергия

Какво означава за България Зелената сделка и както следва, след като днес представяме в европейските институции Плана за възстановяване и устойчивост, в ефира на Радио Пловдив коментира  Любов Панайотова, директор на фондация  "Европейски институт". 

„Надяваме се да следват наистина хубави неща. Финансовият ресурс е изключително голям. В първите три години ще дойдат около 70%, така че да има наистина някакви резултати за възстановяване“, каза Панайотова.

Финансовата подкрепа трябва да помогне за модернизирането на страната, за приемането на зелената сделка и цифровизацията на България, заяви директорът на фондация  "Европейски институт". 

Според нея най-голямото предизвикателство, пред което е изправена страната ни, е именно дигитализацията и цифровизацията.

„Акцентът е върху енергетиката. За нас това е едно много голямо предизвикателство. Но не всичко се свежда до закриване на въгледобива и на ТЕЦ-овете Марица“, каза Панайотова.

Част от сделката е закриването на въгледобивните централи в страната до 2038г. Директорът на фондация "Европейски институт" коментира, че страната ни има достатъчно време да предприеме тази стъпка.

Ние имаме немалко време до тогава, за да могат да бъдат проучени и реализирани проекти с алтернативни мощности. Трябва да имаме много сериозен експертен разговор за ядрената енергия и да видим как можем да разширим тази базова мощност в следващите 10-15 години“, каза Любов Панайотова.

Тя припомни първоначалните екологични преговори, в които се обсъжда зеленото бъдеще на България.

„Това беше преди 20 години. И ние знаехме, че имаме един 15-годишен преходен период с топлоцентралите. Т.е не да ги затворим, а да ги направим екологично чисти. Изгубихме ценно време“, заяви Панайотова.

Тя каза още, че това, което показва планът е, че разполагаме с време и ресурс и „трябва да направим ход напред, който да ни позволи да посрещнем нуждите на следващото десетилетие“.

Цялото интервю с Любов Панайотова слушайте в звуковия файл. 
Още от категорията

Художникът Иван Тотев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Иван Тотев, но не бившият кмет, а художникът. Имената на двамата съвпадат случайно, но не случайно те са с различни професионални пътища. Художникът Иван Тотев има редица самостоятелни изложби, а последната той откри преди седмица в София. Произведенията му, предимно скулптури от..

обновено на 27.11.21 в 18:03
Журналистът Валентин Ненков

Пазарджик е в топ 5 по размер на такса смет за граждани и бизнес

От 1 януари 2022 г.  такса смет в община Пазарджик се увеличава с между 30 и над 50 %. Поскъпването важи и за граждани, и за фирми.  Това решение взеха в късния следобед вчера общинските съветници на Пазарджик.  Вносител на предложението за по - високите налози за битовите отпадъци е кметът Тодор Попов. Той се опита да го прокара в..

публикувано на 26.11.21 в 17:16
Радка Аргирова

Новият вариант има повече мутации и ще заразява по-лесно

Нов вариант на КОВИД-19 е засечен в Южна Африка, съобщи СЗО, която днес провежда заседание. До колко е опасен новият щам и дали наличните ваксини предпазват от него, ще коментираме с вирусолога  проф. Радка Аргирова . Тя смята, че все още данните за този вариант са недостатъчни, за да се каже със сигурност дали е опасен.  "Това, което прави..

публикувано на 26.11.21 в 16:45

Зимните курорти са готови за новия сезон

Нашите зимни курорти са готови за новия сезон - както с високата категория на настанителната база, така и с това, че успяха да създадат необходимите условия за комфорта на посетителите и да избягването на зараза , каза пред журналисти в Пловдив  служебният министър на туризма Стела Балтова.  Правителството  има желание и интерес презцялото..

обновено на 26.11.21 в 16:11

В края на преговорите за кабинет камерите трябва да се изключат

Шансовете за ново правителство са добри. Камерите, надявам се, са само първата фаза от преговорите между ПП, БСП, ИТН и ДБ, коментира пред Радио Пловдив политологът доц. Даниел Смилов.  Според него публичността на преговорите дава възможност на преден план да излязат общите черти и идеи на четирите партии и да се демонстрира волята им да формират..

публикувано на 26.11.21 в 15:57