Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Запознайте се - Пловдив и още..." с новия пътеводител

4
Румяна Титерякова
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

"Запознайте се - Пловдив и още..." Така се нарича най-новият пътеводител за Пловдив и региона под знака на Университетското издателство "Паисий Хилендарски". Между неговите 300 страници се редуват легенди и исторически факти за Пловдив, Асеновград, Хисаря и Старосел, фотографски илюстрации на Димитра Лефтерова и карта на Ваня Аргирова. Автор на книгата пък е Румяна Титерякова, дългогодишен екскурзовод, под чието име са познати още две издания на пътеводители.

„Новата книга е плод на почти 50 години работа и е в помощ не само на колегите ми, а и за неспециалисти“ – разказва Титерякова. Тя припомня, че преди да започне работа върху нея, последните пътеводители са били от 1987 година, а излязлата през 90-те години книга за Пловдив от историци би могла да се ползва само като допълнение от екскурзоводите.

„Нашият район е уникален с това, че съчетава артефакти от най-дълбока древност до наши дни и те успешно се допълват без да се разграничават“ – посочва Титерякова. От Пловдив тръгват множество маршрути и той е олицетворение на стиха „земя като една човешка длан“, защото си има всичко:  „От една страна Родопите, от друга страна Стара планина и Средна гора, минерални извори, Розовата долина. Имаме си всичко, нямаме реклама“.

Отделно, ковид-пандемията се отразява негативно на целия туристически бранш. Екскурозоводите са останали без работа, без подкрепа от държавата и много от колегите ѝ вече са сменили работата си, за да оцелеят.

„Отпадат непрекъснато заявки. От една страна на хората им се пътува, на втората година след ковида малко им е омръзнало на всички от тази затворена среда. От друга страна хората се страхуват. Данните са потресаващи“ – признава екскурзоводката.

Тя не е сигурна доколко сертфикатите ще помогнат, тъй като и преди това се е пътувало само с отрицателни тестове или ваксина. „Много хора не могат да се ваксинират поради имнунни заболявания, така че се очертава дискриминация и противоборство“, прогнозира Титерякова.

Пътеводители, като нейния, ще повлияят на това хората сами да пътуват. Но, по думите ѝ, винаги ще има хора, които ще предпочитат живия контакт, защото знаят, че един екскурзовод може да им разкаже много повече от сухата информация, която ще прочетат. 

Интервюто с Румяна Титерякова чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10