Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивска улица стои "на тъмно" вече 2 години

Две години пловдивска улица стои „на тъмно“.

Жителите на улица Куманово, кв.Кършияка, в район „Северен“ водят битка с институциите вече близо 2 години. Причината- липса на улично осветление.

Проблемите с осветлението започват преди близо 4 години, когато множество аварии го прекъсват. Все пак, то се връща. До момента, в който през лятото на 2020 година дърво пада върху кола и прекъсва изцяло кабелите на уличното осветление.

След инцидентът жителите на улица „Куманово“ са уведомени, че то „ще бъде възстановено в най-скоро време“. Вместо това, обаче, районно управление решава напълно да премахне стълбовете. Оттогава минават година и половина и улицата все още е неосветена.

След дълга кореспонденция с общината жителите на улица „Куманово“, която се намира на гърба на НУ „Христо Ботев“,  търсят отговорен за липсата  на улично осветление, чрез подписка, която предстои да бъде внесена в Общината.

Те споделят, че това, което се случва е „прехвърляне на отговорност“ от една институция към друга.

Инициатор на подписката е Васил Тръненски. Наскоро той се връща от Англия, където живее  година и половина.

„Осветлението спря напълно малко преди да замина. Върнах се, а проблемът все още не беше решен“, споделя младежът.

„Реших, че е време да се направи нещо повече от кореспонденция с имейли, затова се свързах със съседи и организирахме подписката“, разказва Тръненски.

След няколко телефонни разговора с Общината Тръненски разбира, че втора поредна година не се гласуват пари за проект, който да върне уличното осветление.

Друг жител на Куманово споделя, че „вечер се прибираме на страх, особено през зимата. Улицата е малка, на гърба на училище е, децата претичват, а шофьорите едва ги виждат. Надявам се, проблемът да се реши преди да е станала беля!“.

По-възрастните хора, които живеят на улицата от години, споделят, че не рискуват да излизат по тъмно.

„Страх ни е! Избягваме да излизаме вечер! Не знаем кой ще излезе срещу нас!“, казват те и призовават: „Който не ни вярва- нека дойде и да види сам!“

След опит за разговор с отговорните за съставянето на проекта достигнахме до районния кмет Стоян Алексиев, който каза, че има готовност да започне работа по уличното осветление стига да получи разрешение от Заместник-кметът „Строителство и инвестиции“ Пламен Райчев.

Потърсихме и него, но без успех.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Смолянско 963 избиратели гласуват за ЕП, но не и за наш парламент

97 070 са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107 избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян  Таня..

публикувано на 23.04.24 в 07:55
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42

При повече внимание изборите 2 в 1 не са проблем

Голямото предизвикателство се пада за секционните избирателни комисии , които ще трябва да проведат два отделни избора и то при наличие на два отделни избирателни списъка . Това е така, тъй като е налице едно особено изискване за уседналост при гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България. Това заяви пред..

публикувано на 22.04.24 в 15:56

Оградата на Небет тепе да се премахне, експерти да кажат как

В петък НИНКН изпрати второ за изминалата седмица становище до община Пловдив, в което отново заяви, че металната ограда на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с Института и с Министерство на културата. От там обясниха, че общината не е искала инструкции и са против прехвърлянето на отговорност. Двете институции са категорични, че промяна..

публикувано на 22.04.24 в 12:06

Започва Европейската имунизационна седмица

Катедрата по епидемиология и медицина на бедствените ситуации и Катедрата по инфекциозни болести при МУ-Пловдив организират семинар, посветен на Европейската имунизационна седмица, която започва от днес. Гост-лектор ще бъде доц. Стефка Крумова. Тя е завеждащ националната референтна лаборатория „Морбили, паротит, рубеола“ към Националния център по..

обновено на 22.04.24 в 11:36