Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовите загуби от зеления сертификат са вече налице


Новата мярка, изискваща зелен сертификат, засегна както ресторантьорите, така и молове и спортни зали. Това доведе до реорганизация на работата в различните обекти.

„Това, което сме създали като организация е да ограничим входовете до минимум. Външният ни паркинг е затворен. Има възможност за достъп за клиенти и служители през централния ни вход, както и през входа на първото ниво на паркинга ни. На всеки вход има по минимум двама служители от охранителна фирма, които проверяват за зелен сертификат“, каза Александрина Янева, управител на голям търговски център в Пловдив.

Там е разположен и мобилен пункт, в който неваксинираните служители са тествани на всеки 48 часа. Янева споделя, че не редовното тестване, а бързото влизане в сила на мярката е това, което е създало трудности.

„Само за няколко дни човекопотокът спадна изключително драстично, а това води до големи финансови загуби“, каза управителят на мола.

Също финансови поражения след по-малко от седмица на „зелени сертификати“ отчитат и от фитнес зала в града.

„Оборотите са паднали чудовищно само за няколко дни. Към момента те са на 15% от това, което би трябвало да бъдат“, каза Валентин Драгнев, собственик на фитнес клуб в Пловдив.

За разлика от ниския процент на ваксинирани служители в търговския център, Драгнев споделя, че в неговия фитнес ваксинираните служители са 80%, което прави трима неваксинирани служители.

„На този етап можем да поемаме разхода по тяхното тестване на всеки 48 часа“, каза Драгнев. 

На 90% са паднали оборотите и на нощните заведения на Деян Найденов. Според него заповедта на здравния министър трябва да бъде прецезирана, защото в момента води до разделение на обществото. "Обещани бяха безплатни тестове, а никой от колегите не е чул че има дадени такива. Друг проблем е признаването на теста за антитела за преболедувалите. Работата тотално умря, хората са стресирани, притеснени" , каза той пред Радио Пловдив, но добави, че подкрепя ваксинацията и това е бъдещето. 

Пред заведенията на Найденов са изградени мобилни пунктове, в които се правят бързи тестове и тези, които са с отрицателен резултат имат достъп до клубовете.  Той заяви, че всеки уикенд, с изключение на последния, е имало проверки на РЗИ в баровете. Хората трябва да се ваксинират, това е бъдещето. 

Собствениците на заведения настояват също изискването за ваксинация  да важи и за държавната администрация.

На фона на новите мерки продължават и протестите на браншовите организации срещу зеления сертификат. „Това не са антиваксърски протести. Нека да бъде ясно, че не стачкуваме срещу мерките и зеления сертификат, а срещу бързото им въвеждане“, заявяват представителите на различните браншове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35