Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленият рестарт на ЕС с иновации и технологии

Предизвикателствата на зеления преход могат да се трансформират в стратегия за растеж, възможности и работни места, но са нужни инвестиции и реформи. Ключовите сектори са науката и иновациите. Това отбеляза по време на международен форум, проведен у нас в средата на октомври  българският еврокомисар Мария Габриел. Тя акцентира и на финансирането за екологични технологии и проекти, заложено в две от европейските програми:

Програмата „Хоризонт Европа“ ще бъде с бюджет от 95,5 милиарда евро, което я превръща в най-голямата публична програма за инвестиция в наука и иновации в света. Това е възможност за всяка една държава-членка. Програмата „Еразъм+“  ще бъде с двойно увеличен бюджет от  28 милиарда евро и това позволява да наблегнем с инвестиции не само във висшето образование, а и в професионалното. В „Хоризонт 2020“ са инвестирани над 1 милиард евро в научни решения за подпомагане на екологичния преход. От одобрените общо над 70 проекта има 14 български участници.

Експертен екип от иновативни, икономически и природозащитни организации, обединен  в Коалиция за Зелен рестарт  създаде Учебник по бъдеща история на България, който показва какви могат да бъдат ползите от Националния план за възстановяване и устойчивост и привличането на средства по европейския механизъм Next Generation EU. Саша Безуханова - един от създателите на учебника и основател на платформата MOVE.BG и член на Европейския съвет по иновации, отбеляза 

Очертахме как с конкретни политики, инициативи и законодателни мерки  може да се развие България в следващите 30 години. Посочихме и мерките, необходими за опазване на природните ни ресурси - един от най-важните капитали за бъдещето. 32 % от територията на държавата ни е защитена зона от Натура 2000. Реките у нас са все още не дотам замърсени - 30 %, докато в Западна Европа това замърсяването достига 60-70 %. Изключително важно е да се вземта превантивни мерки за опазване на този капитал. 

Безуханова заяви, че имаме много добри възможности за развитие и даде като добър пример за таков две от страните-членки на Европейския съюз:  

Естония стана световнен експерт за дигитална държава. Финландия се специализира като държава, която развива кръгова икономика. Има много възможности. С добра национална политика ние можем да привлечем голям ресурс от частните инвестиционни пазари в посока устойчиви инвестиционни решения, включително и за рискови инвестици. 

Подготовката на кадри за работа в новите  технологични сектори в екологията и изпълнението на проекти в тази насока също заема водеща позиция. В това е убеден и ръковдителят на специлност Екоенергийни технологии в Пловдивския университет доц. Драгомир Господинов

Реализацията е във все по-големия брой фирми, които се занимавт с възобновяеми енергийни източници -  в сферата на  фотоволтаиците, топлинната слънчева енергия, ветрогенераторите, биомасите и геотермалната енергия.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18