Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принудителното отстраняване на главния прокурор не е лесно


"Ако се стигне до принудително отстраняване на главния прокурор, това не би могло да стане много лесно". Така адвокат Михаил Екимджиев, популярен критик на сегашния главен прокурор Иван Гешев, както и на неговия предшественик Сотир Цацаров, коментира заявките от преговорите на "Продължаваме промяната"  с ДБ, БСП и ИТН за смяна на главния прокурор.

"Има обаче някои чисто символни, знакови политически действия, които биха могли да задействат някакъв остатъчен морал е оставил под каскета на Гешев синдрома на срама и той да бъде мотивиран да подаде оставка", коменира Екимджиев. 

Това, по думите му, би могло да стане, ако оформящото се реформаторско мнозинство в новия парламент излезе с декларация и от името на българските граждани, които са избрали тови парламент, да призове Иван Гешев и Сотир Цацаров( председател на Антикорупционната комисия), да си подадат оставките.

"Това е цивилизованото развитие в една правова държава. Но знаейки профила и на Цацаров, и на Гешев, това е по-скоро една фикция и най-вероятно няма да се случи", смята Михаил Екимджиев.

Висшият съдебен съвет избира и съответно освобождава главния прокурор. 

"Самият Висш съдебен съвет може сравнително бързо да бъде променен, при това само с промени в Закона за съдебната власт. Има множество настоятелни, да не кажа императивни, препоръки и от Съвета на Европа, и от Венецианската комисия, че Във ВСС трябва да доминират магистрати, избрани от магистрати. В момента това не е така и ако реши да се съобрази с тези препоръки, едно реформаторско мнозинство би могло в парламента чрез промени в Конституцията и в Закона за съдебната власт предсрочно да прекрати мандата на този Висш съдебен съвет и вече новият да отстрани Гешев", каза още Михаил Екимджиев.

Той смята, че към това реформаторско мнозинство може да бъдат привлечени и представителите на "Възраждане" и припомни, че в програмата на партията също има посочен приоритет отстраняване на главния прокурор.

"Освен това аз не изключвам, ако ГЕРБ дълго време бъдат държани на една хигиенна дистанция от властта, нейният клептократски център, олицетворяван разбира се от Бойко Борисов, да отслабне и там да се очертаят някакви фракции, които да подкрепят искането за промяна на Висшия съдебен съвет", прогнозира Михаил Екимджиев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Политиката на ДБ е насочена към младите и бизнеса

На политическата сцена трябва да се говори какво ще направим с управлението на държавата, а не да се говори кои как се позиционира спрямо другите партии. Затова и ние от ДБ насочваме политиката си към младите, бизнеса и бъдещето на България. Това коментира кандидатът за депутат от ПП-ДБ Владимир Славенски, който е седми в градската листа...

публикувано на 25.09.24 в 11:07

Важно е да стигнем до хората с нашите послания

Имам амбиции да вляза в парламента, но по-важно е да стигнем до хората, те да чуят нашите послания и да гласуват за нас, заяви в програма "Точно днес" бившият военен министър от кабинета "Станишев" Николай Цонев, който оглави листата за Пловдив град на хората на Ахмед Доган  - "Алианс за права и свободи". Цонев и в момента е преподавател в УНСС...

публикувано на 25.09.24 в 10:19

Протест и контрапротест на автоинструктори в столицата

Автоинструктори от цялата страна ще проведат в столицата две паралелни демонстрации заради промените в наредбата, регулираща обучението на кандидат-шофьорите. Промените в правилата за изпитете за шофьорски книжка са преложени от министерството на траспорта и е планирано да влязат в сила от 10 декември тази година. Пред президенството..

публикувано на 25.09.24 в 07:10

Парламентът трябва да отхвърли ветото на президента върху ГПК

Правната парламентарна комисия обсъжда днес ветото на президента върху промените в Гражданския процесуален кодекс. С тях се въвеждат нови правила за определяне на особени представители и техните възнаграждения и за възраженията за прекомерност за разноските за адвокат. Народното събрание иззе от съда правомощието по определяне на..

публикувано на 24.09.24 в 15:40

Най-важното е да съставим редовно правителство

"Чувствам се много заредена, както аз, така и моите колеги в Пловдив-област и в Кърджали. През изминалата седмица направих обиколки в почти всичките 17 общини, за да разговарям с актива на Пловдив-област. Хората имат известни притеснения, че това са седмите поредни избори и е изключително трудно да обясняваш на избирателите защо толкова време не можем..

публикувано на 24.09.24 в 10:47