Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принудителното отстраняване на главния прокурор не е лесно


"Ако се стигне до принудително отстраняване на главния прокурор, това не би могло да стане много лесно". Така адвокат Михаил Екимджиев, популярен критик на сегашния главен прокурор Иван Гешев, както и на неговия предшественик Сотир Цацаров, коментира заявките от преговорите на "Продължаваме промяната"  с ДБ, БСП и ИТН за смяна на главния прокурор.

"Има обаче някои чисто символни, знакови политически действия, които биха могли да задействат някакъв остатъчен морал е оставил под каскета на Гешев синдрома на срама и той да бъде мотивиран да подаде оставка", коменира Екимджиев. 

Това, по думите му, би могло да стане, ако оформящото се реформаторско мнозинство в новия парламент излезе с декларация и от името на българските граждани, които са избрали тови парламент, да призове Иван Гешев и Сотир Цацаров( председател на Антикорупционната комисия), да си подадат оставките.

"Това е цивилизованото развитие в една правова държава. Но знаейки профила и на Цацаров, и на Гешев, това е по-скоро една фикция и най-вероятно няма да се случи", смята Михаил Екимджиев.

Висшият съдебен съвет избира и съответно освобождава главния прокурор. 

"Самият Висш съдебен съвет може сравнително бързо да бъде променен, при това само с промени в Закона за съдебната власт. Има множество настоятелни, да не кажа императивни, препоръки и от Съвета на Европа, и от Венецианската комисия, че Във ВСС трябва да доминират магистрати, избрани от магистрати. В момента това не е така и ако реши да се съобрази с тези препоръки, едно реформаторско мнозинство би могло в парламента чрез промени в Конституцията и в Закона за съдебната власт предсрочно да прекрати мандата на този Висш съдебен съвет и вече новият да отстрани Гешев", каза още Михаил Екимджиев.

Той смята, че към това реформаторско мнозинство може да бъдат привлечени и представителите на "Възраждане" и припомни, че в програмата на партията също има посочен приоритет отстраняване на главния прокурор.

"Освен това аз не изключвам, ако ГЕРБ дълго време бъдат държани на една хигиенна дистанция от властта, нейният клептократски център, олицетворяван разбира се от Бойко Борисов, да отслабне и там да се очертаят някакви фракции, които да подкрепят искането за промяна на Висшия съдебен съвет", прогнозира Михаил Екимджиев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37