Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избирателите ще простят за коалицията, за да има кабинет

Снимка: БГНЕС

Има разочарование от резултата на ДБ, която имаше по- големи амбиции за изборите, констатира политологът Светослав Малинов. По думите му наличието на ясен, изявен  победител облекчава ситуацията за останалите протестни партии, защото така "по-  лесно се приемат определени неща".

ПП има резултат, колкото БСП, ИТН и ДБ взети заедно. Това може да е болезнено за трите партии, но обновяването им ще се случи след като се формира стабилно правителство.

Малинов прогнозира, че ще се реализира първия мандат, а ако това не стане втроия и третия ще се провалят. 

"Това също помага, тъй като всява допълнително напрежение и бих казал опасения кой ще поеме отговорността за провала. Сега всички виждат четирите партии, които имат мнозинство от 134 депутати. И съм убеден,  че било от страх за по- нисък резултат, било от страх, че всички ще видят кой е виновен за провала на този единствено възможен мандат - всички ще бъдат много по- сговорчиви. Оттук идва оптимизмът ми."

Според Светослав Малинов не може да се прогнозира колко ще успее да работи правителство. 

"Не забравяйте, че при парламентарната демокрация един кабинет може и да не оцелее, но парламентът може да оцелее четири години. Спокойно правителството може да бъде сменено от този парламент и да получи друг състав".

В момента има маскимална воля да се сложи край на тази политическа криза с правителство, акцентира политологът. 

"След това, което преживяхме последните девет месец и две години изглеждат изключително дълъг период на стабилност".

Правитеството може да бъде подкрепено, когато съответните партии предложат мнистри, друг вариант е, когото лидерите на партии учасват в правителството, а може да бъде подкрепено и правителство без участие на министри от партиите в коалицията, изреди като възможности Малинов. Но подчерта, че прякото ангажиране на лидерите обещава по- голяма стабилност. 

От април до сега има една и съща пропорция сред българските избиратели - ГЕРБ и ДПС и всички останали. Тази очевидност може и да не е най- чистата идеологически, но явно ГРБ и ДПС са обединили солидно две трети от обществото срещу себе си и те гласуватха така и на президентските избори. 

За избирателите е ясно, че предстоящата коалиция ще бъде смесена и те "ще простят" на своите партии, ако на правят това правителство, каза още Светослав Малинов.

Интервюто можете да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18