Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешно са нужни актуализирани ваксини и лекарство срещу К-19

Реакцията срещу новата вълна на пандемията, която може да се очаква с появата на Омикрон трябва да се основава  на повече контрол върху мерките, който за съжаление липсваше досега, препоръча в интервю за "Ден след ден" проф. Мариана Мурджева - ректор на МУ Пловдив и координатор на Експертния съвет по клинична имунология към МЗ.

Второто много важно е да се настоява пред производителите на ваксини да ги актуализират, да се настоява и за генериране на ефективно лекарство. Вече има един препарат с 89 процента ефективност, който предпазва леката форма да премине в тежка и се разчита на неговото прилагане.

Твърде малко знаем за епидемиологичната характеристика на Омикрон, призна д-р Мурджева -  досега е известно, че заразява 2 - 3 пъти повече от Делта варианта, но няма данни дали е по-тежък или не. Реализмът обаче сочи, че той буди безпокойство.

Проф. Мурджева обясни, че при разработването на сегашните ваксини ефективността им е надхвърлляла 80%, но при Делта варианта тя е спаднала до малко около 60%, очаква се тенденцията на спад да продължи и с новия вариант Омикрон.

Въпреки това, процесът на ваксинация не трябва да спира, включително и с бустерна доза шест месеца след преболедуване, защото е доказано, че след този период имунната реактивност пада. Още повече, че има вече достатъчно доказателства за повторно преболедуване на седмия и на деветия месец след заразяването. Очаква се, че Омикрон ще засегне и тези хора, каза професор Мурджева.

Тя уточни, че няма научни доказателства за  опасност от свръхимунитет, който да се провокира от бустерната доза. И при други ваксини, които се прилагат в три дози - за хепатит например, също няма съобщения за такива реакции.

Проф. Мурджева припомни, че най-важно за правилните обществени реакции е доверието към достоверните, научно доказани информации. Именно поради експонирането на мнения, които не почиват на доказателства, и слабия контрол, особено при имунокомпрометирани общности, се е допуснало размножаване на вариантите и на техните мутации и в крайна сметка - неуспешното овладяване на пандемията. 

Тя отчита като причина за неовладяната пандемия и ниската ваксинация и сочи неоспоримата статистика, че над 86% от починалите са неваксинирани, а над 90% от хоспитализираните също нямат ваксина.

Цялото интервю с проф. Мариана Мурджева можете да чуете в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18