Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Прекрасният нов свят няма да дойде със стари средства

"Сега става дума за глобални промени и тенденции, които засягат и българската икономика. Но тъй като тя е много по-слаба от развитите европейски страни, у нас по причина, че сме много отворена икономика и тук е дошъл много чужд капитал, а българският е изчезнал от България,  ветровете естествено ще брулят повече и ще дадем повече жертви". Това заяви икономистът и преподавател проф. Боян Дуранкев.

По думите му обаче тенденцията за повишение на цените не е нещо, което ще бъде продължително, защото в световен мащаб инфлацията през тази година ще бъде около 3-4%, в европейски  - под 5%, докато у нас със сигурност ще минем до  6%. 

"Освен това има и нещо друго - цените на петрола започнаха да падат и нищо, че търсенето се увеличава,  увеличава се и предлагането. Това, което става е интересно, защото част от цените са превантивно увеличени, заради очакванията за инфлацията.  В САЩ отчетоха независимо от инфлацията 37% увеличение на печалбите на фирмите. Вероятно и в България фирмите вдигат превантивно цените."

Проф. Дуранкев уточни, че в някои от големите магазини е наблюдавал как дори без да има нужда от повишение на цените при голяма реколта и голямо предлагане, те са започнали да растат леко нагоре, а сега се вдигат вече драстично. 

"Тъй като държавата не е голям участник в икономиката, тя освен да призовава и да си измисля техники като намаляване на ДДС, което води до увеличаване на печалбите, но не толкова до намаляване на цените, това не е решение. Все едно при Ковид да даваме само витамин С и така да лекуваме. Голямата дилема на България е неолибералната политика, която ни наложиха и която си приехме доброволно през последните 30 години. 

С допълнителните заеми, към които ще прибегне България, за да  осигури договорените пари за МРЗ, майчинства и т.н.,  ще премине  нормативната логика от 3% от БВП да бъде дефицита и вероятно ще стигне до 4,5%. Вероятно е през 2025 г. ЕС да си затвори очите за изпълнението на критериите за влизане в еврозоната за източноевропейските страни и да ни даде една логика за средносрочна инфлация и средносрочен дефицит. Бедата е, че тези заеми обаче трябва да се връщат и това ще трябва да направят хората, които сега са във възрастта между 15 и 50 години". 

Проф. Дуранкев  бе категоричен, че държавата трябва да прекрати подпомагането на бизнеса, освен този, който по време на пандемията е бил 100% затворен. Старото нормално е вече умряло, а новото е различно. 

"Да не претоварваме обаче като граждани  новото НС и новото Правителство с очакванията, че ще рукне благодат отвсякъде. Необходимостта в момента  е увеличение именно на МРЗ, за да се компенсира инфлацията, защото там най-много са пострадали хората и ако следваме логиката на инфлацията, увеличението не трябва да бъде 60, а   от 80 до 120 лв."

Първото нещо, което трябва да реши бъдещото Правителство след здравеопазването, е  проблема с енергетиката, подчерта  проф. Дуранкев. 

"Прекрасният нов свят няма да дойде със стари средства. Икономистите и юристите, които влизат в НС, са тези, които носят в своите чанти старите средства - това са ниските данъци, високи и добри условия за бизнеса, а за гражданите ще бъде всеки за себе си, пък - кой, както може.  Това нещо - с десни средства да се реализират леви идеи, не се е случило никъде по света. Няма да се случи и в България".


Чуйте повече от звуковия файл:  

Още от категорията

Ако България иска сближаване с РСМ, да инвестира в младите

"Посещението на премиера на Северна Македония у нас само седмица след посещението на нашия премиер в Скопие показва, че календарът в двустранните отношения започва да се връща в нормалното си положение, когато между двете съседни държави трябва да има комуникация и дискусии. Загубихме твърде много време, за да четем историята по свой начин всеки,..

публикувано на 25.01.22 в 11:03

Община "Марица" ще строи нова административна сграда

През 2022  година община "Марица" стартира процедура за изграждане на нова административна сграда. Това съобщи в интервю за програма "Точно днес" кметът на общината Димитър Иванов.  Вече е определен и терена, който се намира в икономическата зона и в близост до автомагистрала Тракия. " Сградата, в която се намираме в момента, е вече малка и..

публикувано на 25.01.22 в 10:48

Агресия на Кремъл към Украйна може да застраши и България

Проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната и военен експерт, отбеляза с тревога нарастващото през последните седмици  напрежение около Украйна. Обезпокоителен е военният ресурс, който Русия струпа по границата, при това с все по-агесивна реторика. Ответно  НАТО предприе от своя страна действия за военно подсилване на региона около Черно..

публикувано на 24.01.22 в 15:55
проф.Георги Рачев

От сряда започва затопляне, утре ще е студено

Утре в Пловдив ще бъде още по-студено, а минималните температури ще са между минус 5 и минус 6 градуса, но максималните ще бъдат малко над нула градуса. Това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Георги Рачев. От сряда започва по-съществено затопляне, което ще се изразява не толкова в минималните температури, които до края на седмицата ще..

публикувано на 24.01.22 в 11:12

Управлението е стабилно, но рисковете се увеличават

„Към днешната дата управлението на страната изглежда стабилно, защото не се виждат сериозни пропуквания в коалицията. Четиримата партньори в нея имат желание да продължат да управляват, но рисковете пред управлението нарастват“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и..

публикувано на 24.01.22 в 10:33
Подкасти от БНР