Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекрасният нов свят няма да дойде със стари средства

"Сега става дума за глобални промени и тенденции, които засягат и българската икономика. Но тъй като тя е много по-слаба от развитите европейски страни, у нас по причина, че сме много отворена икономика и тук е дошъл много чужд капитал, а българският е изчезнал от България,  ветровете естествено ще брулят повече и ще дадем повече жертви". Това заяви икономистът и преподавател проф. Боян Дуранкев.

По думите му обаче тенденцията за повишение на цените не е нещо, което ще бъде продължително, защото в световен мащаб инфлацията през тази година ще бъде около 3-4%, в европейски  - под 5%, докато у нас със сигурност ще минем до  6%. 

"Освен това има и нещо друго - цените на петрола започнаха да падат и нищо, че търсенето се увеличава,  увеличава се и предлагането. Това, което става е интересно, защото част от цените са превантивно увеличени, заради очакванията за инфлацията.  В САЩ отчетоха независимо от инфлацията 37% увеличение на печалбите на фирмите. Вероятно и в България фирмите вдигат превантивно цените."

Проф. Дуранкев уточни, че в някои от големите магазини е наблюдавал как дори без да има нужда от повишение на цените при голяма реколта и голямо предлагане, те са започнали да растат леко нагоре, а сега се вдигат вече драстично. 

"Тъй като държавата не е голям участник в икономиката, тя освен да призовава и да си измисля техники като намаляване на ДДС, което води до увеличаване на печалбите, но не толкова до намаляване на цените, това не е решение. Все едно при Ковид да даваме само витамин С и така да лекуваме. Голямата дилема на България е неолибералната политика, която ни наложиха и която си приехме доброволно през последните 30 години. 

С допълнителните заеми, към които ще прибегне България, за да  осигури договорените пари за МРЗ, майчинства и т.н.,  ще премине  нормативната логика от 3% от БВП да бъде дефицита и вероятно ще стигне до 4,5%. Вероятно е през 2025 г. ЕС да си затвори очите за изпълнението на критериите за влизане в еврозоната за източноевропейските страни и да ни даде една логика за средносрочна инфлация и средносрочен дефицит. Бедата е, че тези заеми обаче трябва да се връщат и това ще трябва да направят хората, които сега са във възрастта между 15 и 50 години". 

Проф. Дуранкев  бе категоричен, че държавата трябва да прекрати подпомагането на бизнеса, освен този, който по време на пандемията е бил 100% затворен. Старото нормално е вече умряло, а новото е различно. 

"Да не претоварваме обаче като граждани  новото НС и новото Правителство с очакванията, че ще рукне благодат отвсякъде. Необходимостта в момента  е увеличение именно на МРЗ, за да се компенсира инфлацията, защото там най-много са пострадали хората и ако следваме логиката на инфлацията, увеличението не трябва да бъде 60, а   от 80 до 120 лв."

Първото нещо, което трябва да реши бъдещото Правителство след здравеопазването, е  проблема с енергетиката, подчерта  проф. Дуранкев. 

"Прекрасният нов свят няма да дойде със стари средства. Икономистите и юристите, които влизат в НС, са тези, които носят в своите чанти старите средства - това са ниските данъци, високи и добри условия за бизнеса, а за гражданите ще бъде всеки за себе си, пък - кой, както може.  Това нещо - с десни средства да се реализират леви идеи, не се е случило никъде по света. Няма да се случи и в България".


Чуйте повече от звуковия файл:  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново,  Куклен и Кричим.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се проведе протест, с който  граждани поискаха оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12
Иво Инджов

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на..

публикувано на 11.07.24 в 10:49