Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Битката с вируса няма да е нито кратка, нито лека

Новият вариант  на коронавируса - омикрон, все още е категорично извън страната ни, но с много неизвестни, свързани с високия потенциал за разпространението му и с неяснотите около клиничната картина на заразата. Разговаряме с проф. Ива Угринова - директор на Института по молекулярна биология към БАН.

"Това, което ни кара да се тревожим, е че той по-бързо се разпространява от Делта варианта и това говори за по-голяма инфекциозност. Все още обаче нямаме данни дали  клиничната картина ще бъде по-тежка и дали ще успее да покори света, както направиха Алфа и Делта вариантите. Не можем да правим никакви категорични извления все още, защото нямаме данни. Трябва да вземем мерки и да не го изпускаме от поглед".

По думите на проф. Угринова, не е възможно известните 56 мутации на омикрон да са възникнали изведнъж във вируса. Те са се трупали и то не на база на Делта варианта, а са възникнали сякаш от само  себе си.  Т.е. вирусът води някаква независима еволюция и сякаш с Делта варианта са две независими клончета. Мутациите не са се появили изведнъж, явно е имало някакво натрупване и в един момент този вирус е  станал по-инфекциозен и е започнал да  проявява по-различни характеристики. 

"Далеч съм от мисълта, че в Ботсвана, където на 9-ти ноември е открит този вирус за първи път, се прави някакъв съществен скрининг. Африканските държави не са от най-богатите и развитите, а този тип изследване изисква доста финансов ресурс".

Проф. Угринова бе категорична, че омикрон не е секвениран досега в България и че от гледна точка на диагностика и изследвания,  нещата се движат на добро ниво. "В България нещата се случват, макар и не така мащабно, както в Англия или в Германия или Франция, но се случват и мисля, че не бихме пропуснали една такава мутация".

Тя посъветва да проявим повече здрав разум и търпение, докато вирусът бъде проучен, но да  не пропускаме да се ваксинираме.

 "Ваксинацията е като демокрацията. Не е най-съвършения строй, но няма по-добър.  Идеята на ваксинацията е превенция. Желанието за превенция е личен избор. Ако човек иска да си гарантира защита, той я прави. Ако не иска - не я прави и чакаме да видим какво ще му направи вирусът". 

Проф. Угринова бе категорична, че сме изпуснали времето, когато постигането на  колективен имунитет от 70% е можел да спре разпространението на вируса. 

"Изпуснахме момента, когато трябваше да подходим с една масова ваксинация и не направихме нищо. Сега той  ни надхитрява с тези мутации и битката с него няма да е никак лека, нито кратка". 

Чуйте повече от звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33