Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Битката с вируса няма да е нито кратка, нито лека

Новият вариант  на коронавируса - омикрон, все още е категорично извън страната ни, но с много неизвестни, свързани с високия потенциал за разпространението му и с неяснотите около клиничната картина на заразата. Разговаряме с проф. Ива Угринова - директор на Института по молекулярна биология към БАН.

"Това, което ни кара да се тревожим, е че той по-бързо се разпространява от Делта варианта и това говори за по-голяма инфекциозност. Все още обаче нямаме данни дали  клиничната картина ще бъде по-тежка и дали ще успее да покори света, както направиха Алфа и Делта вариантите. Не можем да правим никакви категорични извления все още, защото нямаме данни. Трябва да вземем мерки и да не го изпускаме от поглед".

По думите на проф. Угринова, не е възможно известните 56 мутации на омикрон да са възникнали изведнъж във вируса. Те са се трупали и то не на база на Делта варианта, а са възникнали сякаш от само  себе си.  Т.е. вирусът води някаква независима еволюция и сякаш с Делта варианта са две независими клончета. Мутациите не са се появили изведнъж, явно е имало някакво натрупване и в един момент този вирус е  станал по-инфекциозен и е започнал да  проявява по-различни характеристики. 

"Далеч съм от мисълта, че в Ботсвана, където на 9-ти ноември е открит този вирус за първи път, се прави някакъв съществен скрининг. Африканските държави не са от най-богатите и развитите, а този тип изследване изисква доста финансов ресурс".

Проф. Угринова бе категорична, че омикрон не е секвениран досега в България и че от гледна точка на диагностика и изследвания,  нещата се движат на добро ниво. "В България нещата се случват, макар и не така мащабно, както в Англия или в Германия или Франция, но се случват и мисля, че не бихме пропуснали една такава мутация".

Тя посъветва да проявим повече здрав разум и търпение, докато вирусът бъде проучен, но да  не пропускаме да се ваксинираме.

 "Ваксинацията е като демокрацията. Не е най-съвършения строй, но няма по-добър.  Идеята на ваксинацията е превенция. Желанието за превенция е личен избор. Ако човек иска да си гарантира защита, той я прави. Ако не иска - не я прави и чакаме да видим какво ще му направи вирусът". 

Проф. Угринова бе категорична, че сме изпуснали времето, когато постигането на  колективен имунитет от 70% е можел да спре разпространението на вируса. 

"Изпуснахме момента, когато трябваше да подходим с една масова ваксинация и не направихме нищо. Сега той  ни надхитрява с тези мутации и битката с него няма да е никак лека, нито кратка". 

Чуйте повече от звуковия файл:

Още от категорията

България да демонстрира капацитет на демократична страна

"Не трябва да говорим за конфликт НАТО-Русия, а за преговори, които текат в момента. Това е свързано с подготовката на отговор на предложенията на Русия, който до седмица ще бъде предаден на руската страна. Това ще бъде план за деескалация, но наистина от страна на Русия, има нарастващи усилия за съсредоточаване на сили около украинската граница и в..

публикувано на 25.01.22 в 15:53
Яница Петкова

Високо доверие към новата власт, но и силни икономически страхове

Президентът Румен Радев започва мандата си с традиционно високо доверие от 58,5% и с недоверие от 32,1% и остава най-харесваната фигура в политическия живот у нас – с най-висок положителен рейтинг (доверие минус недоверие). Това сочи „лице в лице“ проучване на „Галъп Интернешънъл болкан“, представително за пълнолетното население на страната от..

публикувано на 25.01.22 в 14:01

Ако България иска сближаване с РСМ, да инвестира в младите

"Посещението на премиера на Северна Македония у нас само седмица след посещението на нашия премиер в Скопие показва, че календарът в двустранните отношения започва да се връща в нормалното си положение, когато между двете съседни държави трябва да има комуникация и дискусии. Загубихме твърде много време, за да четем историята по свой начин всеки,..

публикувано на 25.01.22 в 11:03

Община "Марица" ще строи нова административна сграда

През 2022  година община "Марица" стартира процедура за изграждане на нова административна сграда. Това съобщи в интервю за програма "Точно днес" кметът на общината Димитър Иванов.  Вече е определен и терена, който се намира в икономическата зона и в близост до автомагистрала Тракия. " Сградата, в която се намираме в момента, е вече малка и..

публикувано на 25.01.22 в 10:48

Агресия на Кремъл към Украйна може да застраши и България

Проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната и военен експерт, отбеляза с тревога нарастващото през последните седмици  напрежение около Украйна. Обезпокоителен е военният ресурс, който Русия струпа по границата, при това с все по-агесивна реторика. Ответно  НАТО предприе от своя страна действия за военно подсилване на региона около Черно..

публикувано на 24.01.22 в 15:55
Подкасти от БНР