Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медиците, лекуващи COVID-19, може да стигнат до бърнаут

Може да се предпазят с ваксинирането на повече хора

| обновено на 14.12.21 в 16:57
доц. д-р Стефан Попов - нач. Клиника по психиатрия, УМБАЛ "Св. Георги" Пловдив
Снимка: Уеб сайт, МУ Пловдив

“Високи нива на тревожност, безсъние, депресивни симптоми“ – това са симптоми, които вече се наблюдават при българските медици, които работят в структурите за лечение на COVID-19. Tова сподели в ефира на предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив доц. Стефан Попов, началник на Клиниката по психиатрия и медицинска психология на УМБАЛ „Св. Георги“ Пловдив. По думите му, на проблема не се обръща достатъчно внимание, а той е много сериозен, тъй като те всеки ден се срещат със смъртта не от сега.

„Ковид-пандемията се оказа онази капка, която прелива чашата. Така че вероятно в скоро време ще видим това, което наричаме бърнаут с много тежки последствия – с груби нарушения в емоционалната сфера, с  апатия, с липса на всякакъв интерес към работа и оттам вече значим спад в професионално и социално функциониране“ – псочи доц. Попов.

За да предпазим медиците, трябва да се намалят стресогенните им фактори или наплива на пациенти към структурите, които лекуват коронавирус. А това, според него, може да се постигне: „...когато нашето население се ваксинира масово. Това трябва да бъде основната задача оттук нататък“.

Доц. Попов обяви, че при пациентите също се натрупва дистрес. „Това, че страхът нарастна,  роди още една нова фобия към многото фобии, ковид-фобия, която ще играе доста голяма роля. Тя ще води до силно снижение на социалните контакти между хората, което вече го виждаме, поради страха“.

По-нататък погледнато, доц. Попов очерта възможността този личностов дистрес да премине в телесни симптоми, като артериална хипертония, исхемична болест на сърцето или много други. А още по-нататък „може да се стигне до посттравматичен стрес, като при хора, които са преживели концентрационни лагери, войни, плен и т.н“ – посочи той.

Пътят да се противостои той отново заяви, че е ваксинирането. „И второ нещо – да се търси по-често консултация, например с психиатър“.

Цялото интервю с още информация може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35