Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решението за акциите на Панаира е грабежът на годината

Бившият общиски съветник от Варна и бивш депутат от ДБ Стела Николова сезира Окръжна прокуратура  и Върховната административна прокуратура за решението на Общиския съвет от 10 декември, с което акциите на община Варна в Межународен панаир - Пловдив бяха апортирани в дружеството "Пълдин туринвест". Самото дружество е основен акционер в панаира.

Николова аргументира сигнала си с това, че решението освен неморално, е и незаконосъобразно по няколко причини. В една точка са включени както отмяната на решение от 2017 година тези акции да се върнат на държавата, така и тяхното прехвърляне. Така според нея изборът на общинските съветници е ограничен. 

От друга страна четири години, откакто владее акциите, община Варна не е определила кой да я представлява в Панаира и по този начен е проявила "абсолютна безстопанственост. Така е оставена възможноста останалите акционери да вземат решения в това дружество, което се оказва и на загуба".

Николова припомни, че акциите са дадени от държавата на Варна като компенсация за "дупката" в центъра на морската столица - имот, собственост на Георги Гергов, който и към този момент е неизползваем. Година по- късно обаче, държавата обезщетява бизнесмена с 43 милиона лева, платени от всички бълаграски граждани, и по настояване на Бойко Борисов се взима решение неизползваните  акции да се върнат обратно на държавата. Но кметът Портних не е изпълнил това решение на Общиския съвет. 

Стела Николова определи като "чугунено мнозинство" сборът от съветници, които са взели последното решение, което според нея е грабеж, "кражбата на годината". Това са групите на ГЕРБ, БЗНС "Александър Стамболийски", ВМРО и ДПС.

Според нея и настояването на Министерство на икономиката да не се взима такова решение не е било достатъчно рязко и категорично, не е взета под внимание и позицията на кмета на Пловдив Здравко Димитров, който обяви, че варненският му колега е поискал 16 млн. лева за вапръсните акции.

В заключение Стела Николова коментира, че кметът е преписал буквално искането на Георги Гергов за тези акции и така той е получил "коледен подарък"  без да е направена експертиза, без да е направена каквато и да е обосновка.

Ако има справедлива прокуратура, това престъпление трябва да се разследва и да има наказани, категорична е Стела Николова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11