Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Липсата на мерки за учениците удължава агонията на вълната

Много е важно да спре дезинформацията за ваксините у нас

Преполовяваме първия месец на годината, като оставаме в темите на седмицата, която донесе недоволство и още заразени с Covid-19. Въпреки многото болни деца и преподаватели в училище, новата власт търси начини те да останат в клас до 31 януари. 

За мерките, начертани от Националният оперативен план за справяне с Covid-19 говорим с д-р Цветелина Великова, имунолог и преподавател.

Д-р Великова подчерта, че винаги е добре да видим нов тип мерки, ако досегашните са нямали ефект. "Да се използват интензивните легла, като процент на тяхната заетост - за въвеждането на ограничения се наблюдава и в други страни", посочи имунологът. Според нея е притеснително ниското ниво на ваксинация на населението и това, че мерките са налични, но не се спазват. 

"Ако разчитаме на това, че Омикрон протича по-леко, въпреки това ще имаме много заболели, съответно ще имат повече хора нужда от болнично лечение. Може в един момент да се запълнят всички интензивни легла, след което следващите мерки ще се забавят с до две-три седмици", каза още д-р Великова. Тя подчерта, че за учениците се забелязва липса на категорични мерки, на фона на липсваща ваксинация.

Ваксините и българите: Вероятно има много голям процент на хора, които се колебаят, но те все още наблюдават. Това е информацията, която забелязвам на телефонната линия за ваксините, на която отговарям. Това, което силно ме притеснява е подценяването на Омикрон. По повод на т.нар. колективен имунитет д-р Великова смята, че този вариант на Covid-19 не се повлиява от процента на преболедували. 
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с д-р Васил Паница

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува доц. д-р Васил Паница – съдов хирург, политик -  два пъти депутат от ОДС и ДСБ в 39 и 40 НС и запален ловджия –от 10 години председател на Ловно-рибарско дружество „Сокол“. Сега вече пенсионер, които обаче продължава да практикува.  Казва, че обича сутрините, защото споделя разходката с двете..

обновено на 14.05.22 в 08:17

Инфлацията изяде по- високите с 6,1% пенсии от 1-ви юли

„ Трябва внимателно да се борави с тези мерки, защото има опасност антиифлационни мерки да се превърнат в проинфлационни. Трябва да има баланс на мерките за подкрепа на хората. Защото не може само затова, че има опасност да станат проинфлационни, да оставим хората да не могат да се снабдяват с най-необходими стоки и услуги. И това трябва..

публикувано на 13.05.22 в 16:39

Държавната помощ за бизнеса и хората не трябва да е "на калпак"

„Основният проблем е неяснотата около газовите доставки и цената им в следващите няколко месеца“, коментира по Радио Пловдив енергийният експерт Калоян Стайков. Той припомни, че все още се очаква КЕВР да определи цената на газа за май. „Знаем, че имаме осигурени доставки за май и юни, но не знаем цената, а за следващия месец знаем цената, но..

публикувано на 13.05.22 в 16:11

Държавата да даде бонове на хората за горивата с отстъпка

Всеки лев, който се плати в тези времена е добре дошъл за всяко домакинство – така Апостол Апостолов, който е собственик на малка бензиностанция в Пловдив коментира идеята потребителите да бъдат компенсирани с 25 стотинки на литър за първите 50 литра, които заредят. Апостолов е член на УС на Асоциацията на българските търговци, производители,..

публикувано на 13.05.22 в 14:33
Васко Начев

По-ниска ще е цената на газа от САЩ, отколкото бе руската за нас

Енергийният експерт  Васко Начев  разяснява в програма "Точно днес" какви са вариантите за енергийната независимост, за която всяко правителство твърди, че сме все по-близо до нея. Или как втечнен газ от САЩ ще стигне до България с танкери, че и на по-ниски цени от този, доставян от Русия.  Васко Начев каза, че според него доставките изглеждат..

публикувано на 13.05.22 в 10:17