Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Възможна е радикализация на популистките нагласи у нас

Иво Инджов
Снимка: Ани Петрова

Политическата зима, ултиматумите към властта от най-малката партия в новия парламент. Натискът иска да се очертае като солиден, защото част от управляващите - ИТН имат близка позиция с протестиращите пред НС, срещу зелените сертификати. По темата разговор с политолога доц. Иво Инджов.

Политологът смята, че новата власт тепърва ще показва как се справя с подобни предизвикателства, защото тя няма да има комфорт да се радва на 100 дни толеранс. 

"Като цяло властта реагира премерено към най-голямото предизвикателство, това беше протестът на "Възраждане", който прерасна в опит за щурм. Това, че те не успяха да влязат в парламента е много положително. Агресията, с която тръгнаха показва, че е възможна радикализация на популистките нагласи в страната, и новата власт трябва да го има предвид", посочи още доц. Иво Инджов. Той очаква, че като цяло българите ще търсят решаване на проблемите по мирен начин.

"Овладяването на пандемията е най-акутната криза, с която трябва да се справи правителството", каза доц. Инджов. Той намира, че в новото управление няма силен социален вектор.

България и Северна Македония: Това е едно от големите предизвикателства пред четворната коалиция. Българската позиция остава консолидирана, и все така неразбираема за широката международна общност. 

Още от категорията

Предстои да видим реалистичен ли е амбициозният бюджет

Икономическият анализатор Румен Гълъбинов определи проектобюджетът за тази година като амбициозен с опит България да стъпи на пътя на възставяването. Доколко е реалистичен предстои да видим, добави той, и посочи някои от възможните рискове. Прогнозата за ръста на БВП. Заложено е той да бъде 4.8%, но Световната банка ни дава прогноза за 3.8%..

публикувано на 28.01.22 в 15:58

Новите мерки са безсмислица, Пловдив готви протест

Заведенията в Пловдив подготвят протест заради новите по-строги мерки, уточнява се само датата – заяви Кръстина Миткова от Сдружението на заведенията в града. „ Нелогично е, че ни затварят след 23 ч., след като работим със зелен сертификат. Сега, когато заетостта на леглата, с която са свързани мерките, е много по-малка, отново ни..

публикувано на 28.01.22 в 15:52

И Карлово "затяга колана" заради скъпия ток

И община Карлово активира план за икономии, като започна от намаление на уличното осветление. А за трайно решаване на проблемите със скъпия ток в общинската МБАЛ „Д-р Киро Попов“, местният парламент гласува поставянето на фотоволтаици на покрива ѝ. Болницата започва годината с три пъти по-високи сметки за отопление в сравнение с..

публикувано на 28.01.22 в 15:18

Безплатни профилактични прегледи в пловдивските села

Съвместна  инициатива на Аварийно Спасяване – Пловдив и  Ангели за България/Angels for Bulgaria, която помага с безплатни медицински прегледи на хора от малки населени места.  Аварийно Спасяване Пловдив осигурява логистика и парамедици в помощ на лекаря, извършващ прегледите. До този момент са обхванати десет села от Пловдивска област...

публикувано на 28.01.22 в 14:30
Даниела Дариткова

Да преминем заедно с грижа и отговорност и през тази вълна

"Искам да призова родителите към спокойствие.   Да преминем заедно - с обща грижа, разум, търпение и разбира се с отговорност и през тази вълна, която искрено се надявам да  бъде последна".  Това каза за програма "Точно днес" д-р Даниела Дариткова, която е общопрактикуващ лекар и работи като педиатър в болницата в Смолян, след като напусна..

публикувано на 28.01.22 в 10:55
Подкасти от БНР