Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

През 2022 г. се очаква най-висок икономически растеж, близо 5%

Петър Ганев
Снимка: БГНЕС

Рекордна инфлация от 7,8% за миналата година отчете НСИ. Последно такова повишаване на цените беше регистрирано през 2008 година – в навечерието на световната икономическа криза. Икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев заяви, че сега България не е в икономическа криза, но има други фактори, които оказват негативно влияние.

„Имаме много специфични кризи. От една страна – здравна, защото пандемията не е овладяна, виждаме какви са числата. Имаме и енергийна криза заради високите цени на тока, което пък се просмуква в различни сфери, включително в публичната, транспорта и социалните дейности. Но извън тези специфични кризи, имаме икономически растеж, който премина от момент на възстановяване към растеж. През 2022 година се очаква да има най-висок икономически растеж в средносрочен план и може би ще бъде около 5% пункта. Така, че ние не сме в икономическа криза, а в някои специфични кризи, които оказват своето негативно влияние.

Икономистът подчерта, че сега различните бизнеси са потърпевши от високите цени на тока. Той изрази очакванията си, че 98% от фирмите, които създават добавената стойност, да оцелеят през следващите месеци.

Голямата икономика ще продължи да е в растеж. А що се касае за хората, там е важно каква част от доходите ще успеят да нарастват с процента на инфлация или с по-голям процент“, коментира още Петър Ганев.

Цялото интервю с Петър Ганев можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Доверието в НС и правителството бележи нов спад

Според последното проучване на изследователски център "ТРЕНД", ако днес има парламентарни избори  23,8% от гражданите ще гласуват за ГЕРБ,   17,5% - за „Продължаваме Промяната“,   10,9% - за ДПС,   10,1 % биха избрали „Възраждане“, 9,5% - БСП.   Новата партия на Стефан Янев „Български възход“ е шеста политическа сила според респондентите със..

публикувано на 16.05.22 в 14:08

На прага сме на огромна геостратегическа промяна

"За нас е важно да знаем, че събитията, които сега се случват през призмата на украинската драма, показват, че геостратегията непрекъснато се опитва или да експлоатира, или да се противопоставя на доста дългосрочни геополитически истини. Геополитическата истина, че в  Либия или Афганистан не може да се вкара демокрация и че в Русия не може да се..

публикувано на 16.05.22 в 11:34

Приемането на еврото няма да промени сериозно икономиката

Какво означават подновените усилия за въвеждане на еврото в България от 1 януари 2024 г. във време на инфлационни процеси, нарастващ  външен дълг, несигурна инвестиционна среда, фалиращи бизнеси, и енергийна криза.   Коментар в програма "Точно днес" на икономическия анализатор Михаил Кръстев . Той каза, че тази тема не си е отивала от политическия..

публикувано на 16.05.22 в 10:12

"Добро утро, ден!" с д-р Васил Паница

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува доц. д-р Васил Паница – съдов хирург, политик -  два пъти депутат от ОДС и ДСБ в 39 и 40 НС и запален ловджия –от 10 години председател на Ловно-рибарско дружество „Сокол“. Сега вече пенсионер, които обаче продължава да практикува.  Казва, че обича сутрините, защото споделя разходката с двете..

обновено на 14.05.22 в 08:17

Инфлацията изяде по- високите с 6,1% пенсии от 1-ви юли

„ Трябва внимателно да се борави с тези мерки, защото има опасност антиифлационни мерки да се превърнат в проинфлационни. Трябва да има баланс на мерките за подкрепа на хората. Защото не може само затова, че има опасност да станат проинфлационни, да оставим хората да не могат да се снабдяват с най-необходими стоки и услуги. И това трябва..

публикувано на 13.05.22 в 16:39