Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строители настояват за нов Кодекс на бранша

„Доста години прилагаме цялата нормативна уредба, която е богата и касае целия инвестиционен процес. Много голям набор от нормативни документи регламентира всички елементи и етапи на този процес. В основата е Законът за устройство на територията, Законът за кадастъра, Законът за водите, Законът за опазване на земеделските земи и т.н. и т.н, вкл. и подзаконовите норми и правилници за прилагането им. Общото ни становище е, че с времето значително се влошават качествата на нормите, от гледна точка на това, че при възникване на определен казус се търси законово регламентиране, проблемът се решава  в някой текст от закона и така стават се по-детайлни законите, а те трябва да са принципни. Колкото по-детайлни стават решените казуси в законовата рамка, толкова повече пък други детайли остават нерешени, като се отдалечаваме от принципността на Закона“. Това заяви арх. Чавдар Тенев – председател на Регионална колегия - Пловдив на Камарата на архитектите в България.

За подобряване качествата на нормативната уредба трябва да се предприемат действия и с идеята за създаване на един нов Кодекс, обединяващ всички закони в сектора на строителството в обща рамка, ще бъде ограничена възможността за непрекъснато ровене и промяна на нормите, подчерта арх. Тенев.

Като пример за сега съществуващи несъответствия и колизии в различните закони арх. Тенев посочи дефиницията на това, що е „населено място“.

„В единия закон се определя, че границите на населеното място са застроената му част, а в друг, че то включва и земеделските територии и това създава голям проблем при правилата за застрояване. Земеделските територии също трябва да бъдат застроявани за нуждите на земеделието“.

По отношение намаляване броя на районите за планиране от сегашните 6 да станат 4, намаляването означава облекчаване на административния процес. Що се отнася до избора на процедури – инженеринг или конкурс, когато предстои да бъде изграждана публична сграда от обществено значение – администрация, театър и т.н. предпочитаната форма е инженеринг, при която спечелилият поръчката за изпълнение на сградата, има задължението да направи и проекта, и да я построи, подчерта арх. Тенев.

„Ние обаче сме против това, защото тогава вида на сградата, всичките й особености и параметри, които е важно преди това възложителят – община или държава, да ги е видял и тогава да обяви конкурса, когато това се изпълнява от строителят, всичко се подчинява на неговите виждания за по-малки разходи. Така се влошава качеството на бъдещата сграда и проектното решение се оставя в зависимост от интересите на строителя. Затова ние настояваме за публичните и обществени сгради първо да се проведе архитектурен конкурс, да се предложат различни идейни решения от участниците и след това собственикът – община или държава, да състави жури за избор на най-доброто решение за сграда и да пусне строителите да се състезават за нейното изграждане. Това са две последователни процедури“.

Като абсолютно недопустима  арх. Тенев посочи идеята за изграждане на инженеринг на училище "Княз Александър Първи" в Пловдив, което се намира в градоустройствена среда с паметници на културата в центъра на града. Камарата на архитектите ще възрази категорично на обявената обществена поръчка, уточни арх. Тенев. 

Чуйте повече от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53