Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Булгаргаз" влезе в капана на предишното ръководство

Скандалът с трисекундната сделка на "Булгаргаз" от края на миналата седмица изглежда като опит на Бойко Борисов да прехвърли проблема от болната глава на здравата, каза в предаването "Ден след ден" анализаторът Илиян Василев.

По думите му бившето ръководство на компанията е заложила капан, в който новото не се е ориентирало и на шестия час е направило грешен ход.

Според Василев правилата на борсата не са достатъчно изчистени, за да гарантират конкуренция и прозрачност. 

Има различни правила по програмата за задължително продаване на газ, по която "Булгаргаз" реализира на основния ни държавен газов хъб. Там аукционът продължава 1 час, всички наддават и така се получава максимално висока цена. Но в сегмента "ден напред" няма никакъв контрол. 

Схемата е, че ръководството предварително се договяра с четири или пет свои играчи, че ще пусне в определен час примерно 1000 мегавата и те се затварят буквално за  секунди и купувачите. Купувачите ги получават на много по- ниски цени от пазарните, а продавачът не изчаква наддаване, за да получи по- добра цена. Миналата година са направени сделки, които са ощетили  "Булгаргаз" с мининум 40 милиона лева.

В петък е станало точно така.

Илиян Василев смята, че трябва да има задължителни правила за търговия с  газ на борсата, които да постановяват обявяването на сделки предварително да е задължително и второто е сделката да отворена докато има наддаване.

По думите на експерта причините за високите цени на синьото гориво не само у нас, но и в Европа са климитчните политики, които "обезсърчиха инвестициите в добив на нефт и газ, климатичните политики през пазара на емисии, които ускорено поскъпнаха и третото е  - използаването на "тези два големи кита"  от страна на Русия, която извади по- малки количества към Европа, които не можаха да се компенсират от други източници.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17