Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средно с 25% ще се увеличат цените на клиничните пътеки

Д-р Иван Маджаров, председател на Български лекарски съюз
Снимка: Български лекарски съюз

Парите в проекто-бюджета на НЗОК за тази година са достатъчни за повишението на клиничните пътеки не само с 25%, но дори и средно с 30%. Това заяви председателят на Български лекарски съюз доктор Иван Маджаров в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив по повод приетия на първо четене от депутатите в Здравната комисия бюджет на НЗОК.

Той обаче уточни, че е много важно да се уточнят прогнозните хоспитализации. От НЗОК предлагат те да са  около 2 милиона и 200 хиляди.

„Точно с това ние не сме съгласни с това, тъй като е установено, че в България по-малко хора се нуждаят от болнична помощ. Затова искаме нивото да е около 1 милион  и 700 хиляди, колкото са хоспитализациите през миналата година“, обясни доктор Маджаров.

Предлагат най-голямо увеличение за процедурите в интензивните отделения

Най-голямото повишение на клиничните пътеки да е за тези, които се прилагат в интензивните отделения и тяхната стойност да се увеличи с 35%, затова ще настоява БЛС.

„Последната криза ни показа, че там сме изключително зле – и от към кадри, и от към оборудване, а също и за възможностите за посрещане на такива кризи. Ние не трябва да се стремим само към готовност за посрещане на кризи, а и към адекватно посрещане на ежедневните нужди от интензивни грижи на българските граждани", каза още председателят на БЛС.

По-висок процент на увеличение трябва да има и за клиничните пътеки за еднодневните услуги в болниците, които до момента са били оценени на изключително ниски стойности.

„Това са около 45 амбулаторни процедури, които бяха оценени до сега на нищожни цени, повечето бяха под 100 лева. И на практика те бяха неизползваеми, защото в болнично заведение такава цена не може да плати дори осветлението на фоайето“, обясни още доктор Маджаров.

Взаимстват примери от британската система за актуализация на цените

Целта е да се постави баланс за рефинансиране на клиничните пътеки, каза още председателя на БЛС и уточни, че средно цените трябва да се повишат с 25%.

„Тази година за първи път има предадена тежест на извънболничната помощ и средствата за медико-диагностични дейности, тоест българските граждани да могат да се изследват, но без да постъпват в болница. Това ни дава възможност да договорим повече средства за колегите от първичната и специализираната медицинска помощ, защото там кадровото обезпечаване граничи с катастрофа“, подчерта още доктор Маджаров.

Той е категоричен, че предложенията на БЛС за повишение на цените на клиничните пътеки са съвсем реалистични и не застрашават макро рамката на бюджет-2022. Доктор Маджаров предупреди, че ако не се приемат предложенията за новите стойности, болниците в страната ще продължат да потъват на фона на галопиращите цени на ток, отопление и консумативи.

Под заплаха за финансовото състояние са всички болници, а причината е инфлацията.

„Големи болници, които имат много пациенти и не са се оплаквали от опасност от фалит, сега вече алармират, че не могат да покриват своите нужди“, обясни доктор Маджаров.

От БЛС ще настояват новите цени на клиничните пътеки да влязат в сила не от 1 април, а със задна дата от 1 януари 2022 г.

Цялото интервю с доктор Иван Маджаров можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31