Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

IT-специалисти отглеждат пчели в Розовата долина

Снимка: https://bghoney.co/bg

Дълъг ли е пътят от Силициевата долина в САЩ до Розовата долина в България? Какво мотивира младо семейство IT-специалисти да се занимава с пчеларство и какви са предизвикателствата да менажираш този бизнес у нас? 

Отговорите - от семейство Митко и Дженифър Кацеви.

Той е българин, тя - американка и заедно отглеждат кошери в района на Карлово.

Началото 

Всичко започва на сватбения ден на младото семейство през 2019 г., когато Митко и съпругата му Джен получават като подарък семейния пчелин край карловското село Соколица. Това е изненада за тях, защото в този момент и двамата имат обещаващи кариери в Силициевата долина. 

Няма нищо случайно - за рода Кацеви любовта към пчелите и меда е вековна традиция, започнала когато техните прародители Атанас и Злата получават като сватбен подарък кошер.

Митко Кацев разказва, че идеята се родила точно от пчелина, подарък от родителите му. "Подаръкът бе повече със символично значение, не че ще си стегнем багажа и ще се пренесем да живеем в България. От тук обаче ни дойдоха доста идеи как да развиваме бизнеса и да популяризираме българския мед".

Какво е общото между пчеларството и IT-индустрията?

Всъщност има много общо, защото и в двата случая се управлява рискът, смята младият фермер, чиято специалност е компютърната сигурност:

"Всичко опира до риска и как той да се адресира. При пчелите има доста сходни неща - болести, природни фактори и работата до голяма степен е как да минимализираме риска, за да постигнем високи добиви и качествена продукция". 

Семейната традиция и новите продукти

Семейните кошери са над 700 в страната, но за тях се грижи цялата фамилия. Майката Златка все още се занимава с всекидневните грижи около пчелите, а младите й помагат. Те пък се фокусират върху бизнес страната на пчеларството, тъй като продукцията им се предлага не само в България, а и на международния пазар. Маркетингът е „стихията“ на снахата Джен:

"Преди да се запозная с мъжа ми, не знаех какво е да си пчеларка, не знаех нищо за България. Пчеларството е нещо много различно за мен. Много ми харесва тук, много е спокойно", споделя Дженифър. 

Семейството произвежда не само традиционните видове български мед от различни билки, а и екзотични продукти с куркума, лавандула, джинджифил и дори лют мед, като влага и иновации. 

Сред новите им продукти са мед с лиофилизирани стрити ягоди (изсушени чрез замразяване) и кремообразен мед. 

Проблемите пред пчеларите

Младите български фермери също се сблъскват със станалите традиционни проблеми за сектора – измиране на пчели, евтин внос на продукти от трети страни, но гледаме на проблемите като на предизвикателство, казва Митко Кацев. 

Държавата също помага, както и еврофондовете, за да си възстановим по-бързо пчелите, смята младият фермер.

За празника

На днешния празник на пчеларите Св. Харалампий Митко Кацев си пожелава индустрията да продължава да се развива, а колегите му – да са упорити и позитивни.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59