Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

IT-специалисти отглеждат пчели в Розовата долина

Снимка: https://bghoney.co/bg

Дълъг ли е пътят от Силициевата долина в САЩ до Розовата долина в България? Какво мотивира младо семейство IT-специалисти да се занимава с пчеларство и какви са предизвикателствата да менажираш този бизнес у нас? 

Отговорите - от семейство Митко и Дженифър Кацеви.

Той е българин, тя - американка и заедно отглеждат кошери в района на Карлово.

Началото 

Всичко започва на сватбения ден на младото семейство през 2019 г., когато Митко и съпругата му Джен получават като подарък семейния пчелин край карловското село Соколица. Това е изненада за тях, защото в този момент и двамата имат обещаващи кариери в Силициевата долина. 

Няма нищо случайно - за рода Кацеви любовта към пчелите и меда е вековна традиция, започнала когато техните прародители Атанас и Злата получават като сватбен подарък кошер.

Митко Кацев разказва, че идеята се родила точно от пчелина, подарък от родителите му. "Подаръкът бе повече със символично значение, не че ще си стегнем багажа и ще се пренесем да живеем в България. От тук обаче ни дойдоха доста идеи как да развиваме бизнеса и да популяризираме българския мед".

Какво е общото между пчеларството и IT-индустрията?

Всъщност има много общо, защото и в двата случая се управлява рискът, смята младият фермер, чиято специалност е компютърната сигурност:

"Всичко опира до риска и как той да се адресира. При пчелите има доста сходни неща - болести, природни фактори и работата до голяма степен е как да минимализираме риска, за да постигнем високи добиви и качествена продукция". 

Семейната традиция и новите продукти

Семейните кошери са над 700 в страната, но за тях се грижи цялата фамилия. Майката Златка все още се занимава с всекидневните грижи около пчелите, а младите й помагат. Те пък се фокусират върху бизнес страната на пчеларството, тъй като продукцията им се предлага не само в България, а и на международния пазар. Маркетингът е „стихията“ на снахата Джен:

"Преди да се запозная с мъжа ми, не знаех какво е да си пчеларка, не знаех нищо за България. Пчеларството е нещо много различно за мен. Много ми харесва тук, много е спокойно", споделя Дженифър. 

Семейството произвежда не само традиционните видове български мед от различни билки, а и екзотични продукти с куркума, лавандула, джинджифил и дори лют мед, като влага и иновации. 

Сред новите им продукти са мед с лиофилизирани стрити ягоди (изсушени чрез замразяване) и кремообразен мед. 

Проблемите пред пчеларите

Младите български фермери също се сблъскват със станалите традиционни проблеми за сектора – измиране на пчели, евтин внос на продукти от трети страни, но гледаме на проблемите като на предизвикателство, казва Митко Кацев. 

Държавата също помага, както и еврофондовете, за да си възстановим по-бързо пчелите, смята младият фермер.

За празника

На днешния празник на пчеларите Св. Харалампий Митко Кацев си пожелава индустрията да продължава да се развива, а колегите му – да са упорити и позитивни.  
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Инициативи като "14 века България в Европа" ни обединяват

Генералните директори на БНР, БТА и БНТ Милен Митев, Кирил Вълчев и Емил Кошлуков представиха съвместната инициатива "14 века България в Европа".  Не само патриотизмът е във фокуса на инициативата. Искаме да се фокусираме върху събития от българската история, за които се знае малко. Ние сме призвани да разкажем истината за събитията, обясни в..

обновено на 20.05.24 в 16:38

Учен от Пловдив с рекорден брой награди “Питагор”

Проф. Д-р Милен И. Георгиев, ръководител на Лаборатория по Метаболомика в Институт по микробиология „Стефан Ангелов“ към БАН и на отдел “Растителна клетъчна биотехнология” в Центъра за върхови постижения по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив - бе отличен за рекорден четвърти път с награда за наука „Питагор“. Престижната награда..

публикувано на 20.05.24 в 16:26

Дъждовното и хладно време разваля вкуса на плодовете

Имат ли основание за безпокойство фермерите след дъжовете през последните дни коментира в програма "Ден след ден" доц. Калинка Кузмова, която е агрометеоролог в Аграрния университет в Пловдив. "По принцип влагата е критична в периода около цъвтеж. Така че за зърнено-житните култури, тя е изключително необходима,  защото пшеницата би трябвало да е..

публикувано на 20.05.24 в 15:47
Пламен Ненов (вляво) и Атанас Пеканов.

Заетостта е разпределена неравномерно в регионите

По-таргетирани регионални политики за справяне с дисбалансите на регионите в България. Това е една от препоръките на изследването на Съвета за икономически анализи (СИА) "Мултипликаторите на работните места в България", изготвено от доц. Пламен Ненов, секретар на Съвета и Рада Павлова, младши сътрудник в него, което беше представено днес в..

публикувано на 20.05.24 в 15:12

Не очаквам сериозно увеличение на цената за тока

Не очаквам сериозно увеличение на цената на тока от 1 юли за битовите потребители. Това коментира Калоян Стайков , главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, по повод излязлата информация, че токът ще поскъпне с 30%, тъй като АЕЦ – Козлодуй е подал заявление за увеличение на тарифите за бита с толкова. Според него увеличението..

публикувано на 20.05.24 в 10:35