Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетът е прахоснически и ще ни завещае 10 млрд. лева дълг

| обновено на 11.02.22 в 10:56

Приетият на първо четене в НС бюджет е бюджет на прахосването, коментира в предаването "Точно днес". Той припомни, че от 2020 година насам е тенденцията за увеличаване на разходите, което само покозва желанието на "властта да харчи не за разумни неща, а за предимно за неща, които й отърват на нея, по всякакви причини".

"Нека на края на годината измерим инвестициите, защото едно са приказките, а друго са реализиранети проекти. По моя сметка, която различна от тяхната, в края на годината вървим към харчене на  69 милиарда лева", изчислява Василев.

По думите му в момента се държим като семейство, което преди Коледа взима потребителски кредит без да мисли, ще изиграем ролята на "Господин за един ден", много бързо ще изхарчим парите и ще задлъжнеем с 10 млрд. за една година.

Николай Василев обобщи, че свикваме да живеем с все повече дългове и харчове. 

Между 2000 и 2008 година са били годините на най- голям растеж на българската икономика до 6%, изпреварващ дори този в Европа. Сега целият свят расте и се развива, а ние харчим безогледно и постигаме ръст от едва 4.8%. Ами че то бе никакъв дефицит ще постигнем пак толкова. Защо харчим отгоре, след като пак ще постигнем същото, пита Василев.

Неговият отговор е, че в момента ни управлява поколение политици, които не са злонамерени, но искрено вярват, че правилният модел на развитие на икономиката не е спестовността и финансовата дисциплина. Те вярвят, че колкото повече десетки милиарди раздадат, толкова по- добре за всички. Това работи за 5 минути, когато човек изпада в  излюзията, че ще бъде много популярен, а всъщност нито едно правителство не е преизбирано, защото харчи.

Николай Василев определи като проблем заложената актуалицация на бюджета в средата на годината и прогнозира, че предстои ново увеличение с милиарди. Той напомни, че и  досега никой не знае за какво са били похарчени 9 милиарда лева в края на миналата година.

По думите му желанието "сега да живеем добре", без да се интересуваме колко задлъжняваме, е неправилно. Така са разсъждавали и гръцките политици, и венецуелските политици и резултатът винаги е един и същ.

"И Виденов така е говорил, повярвайте", каза в заключение Николай Василев.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следващият парламент ще е още по-фрагментиран

Активността на прокуратурата и последвалите проверки на знакови бизнеси у нас коментира в програма "Точно днес" политологът д-р Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. А също как ДПС ще се яви на вота през октомври, до какво ще доведе проверката на хората на Доган от прокурори и комисия "Антикорупция". Предвид поканата към бившия..

публикувано на 15.08.24 в 11:23

Бачковският манастир отбелязва своя храмов празник

Храмов празник отбелязва днес Бачковският манастир "Успение на Пресвета Богородица".  Литургията започва от рано тази сутрин и ще продължи в съслужение на всички монаси до 12 часа. Игуменът епископ Сионий тази година е в Троянския манастир.  Стотици поклонници от различни краища на България и чужбина са вече в Бачковския манастир, за да..

обновено на 15.08.24 в 08:43

Сайт за Родопите открива планината за туристите

Родопи травъл е нов електронен портал, който подробно информира за планината и местата в нея. За проекта, в програма "Точно днес" разговаряме с Фатме Молла Ахмед, която заедно със семейството й създават сайта за популяризиране на туризма в Родопите. Амбицията на местния уебсайт за пътуване е да включи всичко - от еко пътеки, пещери до места за..

публикувано на 15.08.24 в 07:01

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията...

публикувано на 14.08.24 в 10:32