Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След клип във Фейсбук задържаха серийни крадци в селата

Четирима мъже за задържани за 72 часа във връзка със серия кражби в пловдивски села. Това съобщиха на брифинг от Районна прокуратура -Пловдив и Областната дирекция на МВР-Пловдив.

Районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев посочи, че след разпространен клип от село Скутаре в социалните мрежи, само за 24 часа извършителите на опита за кражба са били разкрити и арестувани.

Паралелно с това стана ясно, че крадецът е от село Черна гора и пристига с влак за кражбите, заедно с още трима мъже. „Лицето призна, че е извършвал кражбите и паралелно с това четиримата са ограбили два магазини в съседно село Маноле“, каза Грошев. Миналата седмица те са откраднали от магазините  - пари, цигари, алкохол, колбаси и др. стоки.

Николай Кирков, началник на Районно управление – село Труд каза, че разпространеното видео е било изключително притеснително и веднага са взели мерки за издирване на извършителите. "Мъжът от записа не е от местния криминален контингент", поясни Кирков и уточни, че с помощта на колеги от РПУ - Чирпан установяват, че той е от село Черна гора. От къщата на мъжа, в който е заснет клипа, не са откраднати вещи. 

Говорителят на районна прокуратура Атанас Илиев призова гражданите, когато установят, че е извършено престъпление, да уведомят веднага полиция и прокуратура. "Ако този клип, който бе качен три дни по-късно в социалните мрежи (заснет е на 6 февруари), и бе своевременно предаден на полицията, можеше да предотвратим двете кражби в Маноле", смята прокурорът. 

На брифинга стана ясно, че от прокуратурата ще внесат искане в съда крадецът от клипа в Скутаре, както и неговите съучастници, да бъдат задържани под стража. Крадците са на възраст от 30 до 40 години, многократно осъждани за такива престъпления при опасен рецидив. Признават за част от извършените кражби. Възможното наказание за извършителите е от 3 до 15 години затвор.

Васил Костадинов, заместник - директорът на Областната дирекция на МВР - Пловдив съобщи, че от началото на годината им засилено присъствие на полицията в по - малките населени места в областта. Той отправи апел към общините да включат в годишните си бюджети - средства за видеонаблюдение, защото така се гарантира сигурността в още по-голяма степен. 

Костадинов съобщи, че за 2021 година има с около 7 % спад на битовите кражби. Като цяло спадът на престъпленията на територията на пловдивската дирекция е над 9 %. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Все по-голяма е конкуренцията при жените, желаещи да учат медицина

С по-висок минимален бал, в сравнение с миналата година са класираните жени да изучат „Медицина“ в МУ- Пловдив. Припомням, че на изпита за едно място се явиха по шест жени. Държавна поръчка е за 75 жени и също толкова мъже. При мъжете битката бе значително по-лека, защото за едно място за студент по медицина кандидатстваха трима. Тази година..

публикувано на 10.07.24 в 16:10

За час "Чистота" глоби деветима на Малката главна

Глоби в размер 450 лева наложи само за час екип на общинското предприятие „Чистота“ в Пловдив. Деветима граждани са санкционирани заради нерегламентирано изхвърляне на отпадъци.  При проверка на ул. "Райко Даскалов" ( Малката Главна ) те са хванати да изхвърлят хранителни остатъци, кашони и други отпадъци в контейнерите за смесен битов..

публикувано на 10.07.24 в 15:23

След гонка по Подбалканския път са задържани 18 мигранти

Бус с мигранти е спрян от полицията край карловското село Васил Левски. В района на бензиностанция на Подбалканския път полицейски патрул подал сигнал за спиране на товарен бус. Шофьорът му първоначално намалил скоростта, след което форсирал с газ, за да избегне проверката. Започнало преследване, при което бусът ударил единия от двата..

публикувано на 10.07.24 в 13:03

Полицаи спряха нощен купон в Столипиново, трима в ареста

3-ма души от пловдивския квартал „Столипиново“ са задържани след конфликт с полицейски служители заради нарушаване на тишината в района през нощта. Минути след полунощ след получен сигнал бил насочен полицейски екип за нарушаване на нащната тишина на ул. „Сокол“. На адреса двамата униформените установили, че със силна музика се озвучава..

публикувано на 10.07.24 в 12:51

Арестуваха двама пловдивски лекари за източване на Здравната каса

Двама пловдивски лекари са арестувани за 72 часа за източване на Здравната каса. Районната прокуратура в Пловдив им повдигна обвинение за документна измама, довела до източването на 12 900 лева от бюджета на Касата.  Т ова е станало чрез съставяне на електронни документи с невярно съдържание – месечни отчети за извършена лекарска работа,..

публикувано на 10.07.24 в 12:11