Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най- некачествена е продукцията на НС и него ли да закрием?!

Бившият председател на Народното събрание и служебен премиер проф. Огнян Герджиков не вижда достатъчно разумни основания за закриването на  специализираните съд и прокуратура. Пред Радио Пловдив той заяви, че е изненадан от стремежа на управляващите към тяхното закриване. 

"Кои са тези органи които нямат пропуски? Може би с най- некачествена продукция е самият Парламент. Парламентът сам прави некачествени актове, които непрекъснато променя. По тази линия направо трябва да закрием Парламента, защото създава некачествена продукция, а оттам-нататък и другите органи", коментира проф. Греджиков.

Според него специализирано правосъдие имат повечето европейски държави и в този смисъл България е в крак с това, което прави Европа. 

Огнян Герджиков не очаква промените да доведат до съществено продобряване на съдебната система. "Не смятам, че това е големият проблем на българската съдебна система. Основен проблем е бавното правосъдие, защото някои дела продължават  10 - 12 години. Не сме единствените в света, но хората искат правосъдие, което е своевременно. Друг проблем е, че в съдилищата има възможност за ходатайстване, за решаване на дела в полза на една от страните", коментира професорът.  

Той попита още какъв е смисълът, ако същите прокурори и съдии ще приключат започнатите вече дела, но под под шапката на друг съд.

"Всичко зависи от хората. Те трябва да са с висок морал и големи професионалисти. Съдебната реформа е бавен и продължителен процес, дори труден. Трябва да се постави една добра основа, едно добро начало, ако действително началото е добро", обобщи проф. Огнян Герджиков.

Цялото интервю с проф. Огнян Герджиков е в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17