Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връщането на 130 км/ч на АМ ще е огромен разход за АПИ

Диана Русинова
Снимка: Ани Петрова


„Публична тайна е, че законът за движение по пътищата не работи достатъчно ефективно и добре. Той е започнат да се пише през 1996 г. и е влязъл в сила 1999г.

От тогава до сега нашето законодателство се е изменило по такъв начин, че спокойно можем да кажем, че този закон не е работещ въпреки всички нанасяни поправки“.

Така коментира предложените промени в Закона за движение по пътищата Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики. Тя добави още, че той ще продължава да бъде неефективен докато МВР прави измененията без да се вслушва в мнението на експертите.

В предаването на Радио Пловдив "Точно днес"  Русинова добави, че другата основна промяна – връщането на 130 км в час по автомагистралите - ще е огромен разход за АПИ.

„Нали знаете, че има едно правило как се ограничава скоростта преди тунели или преди входове и изходи за автомагистрали – всъщност скоростта се намалява еднокртатно през 30 км. в час и многократно през 20 км. в час. Това означава, че ние ще трябва да прегледаме цялото пътнознаково стопанство, за да ограничаваме скоростта правилно. А това е един огромен разход. Ние при никакво положение не казваме, че това е лошо. Ние не казваме, че само защото трябва да се купят едни знаци, това не трябва да се прави. Напротив - ние казваме  ОК, ама хайде, дайте механизъм, по който да се случи така че да задължим АПИ в някакъво обозрим период това да го направи“ - обясни Русинова.

Според нея, има опасност да се постигне негативен ефект с предложените промени за скоростта, вместо положителен. По думите ѝ, има недомислия и при скоростта за мотористите и товарните камиони. Като положителни тя обяви отпадането на синия талон и лепящия стикер за Гражданска отговорност. 

Днес МВР организира публично обсъждане на проекта за промени в Закона за движение по пътищата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

При неразположение да потърсим лекарите

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново,  Куклен и Кричим.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се проведе протест, с който  граждани поискаха оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12