Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връщането на 130 км/ч на АМ ще е огромен разход за АПИ

Диана Русинова
Снимка: Ани Петрова


„Публична тайна е, че законът за движение по пътищата не работи достатъчно ефективно и добре. Той е започнат да се пише през 1996 г. и е влязъл в сила 1999г.

От тогава до сега нашето законодателство се е изменило по такъв начин, че спокойно можем да кажем, че този закон не е работещ въпреки всички нанасяни поправки“.

Така коментира предложените промени в Закона за движение по пътищата Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики. Тя добави още, че той ще продължава да бъде неефективен докато МВР прави измененията без да се вслушва в мнението на експертите.

В предаването на Радио Пловдив "Точно днес"  Русинова добави, че другата основна промяна – връщането на 130 км в час по автомагистралите - ще е огромен разход за АПИ.

„Нали знаете, че има едно правило как се ограничава скоростта преди тунели или преди входове и изходи за автомагистрали – всъщност скоростта се намалява еднокртатно през 30 км. в час и многократно през 20 км. в час. Това означава, че ние ще трябва да прегледаме цялото пътнознаково стопанство, за да ограничаваме скоростта правилно. А това е един огромен разход. Ние при никакво положение не казваме, че това е лошо. Ние не казваме, че само защото трябва да се купят едни знаци, това не трябва да се прави. Напротив - ние казваме  ОК, ама хайде, дайте механизъм, по който да се случи така че да задължим АПИ в някакъво обозрим период това да го направи“ - обясни Русинова.

Според нея, има опасност да се постигне негативен ефект с предложените промени за скоростта, вместо положителен. По думите ѝ, има недомислия и при скоростта за мотористите и товарните камиони. Като положителни тя обяви отпадането на синия талон и лепящия стикер за Гражданска отговорност. 

Днес МВР организира публично обсъждане на проекта за промени в Закона за движение по пътищата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33
Елена Дариева

Новото в кампанията за вота е включването на кметове в листите

Политическите прогнози и анализи в програма "Точно днес" правим със социолога Елена Дариева , от агенция "Насока". Тя открои в началото, че големият въпрос за доверието е ключов за избирателната активност, както и за решаването на другия въпрос, как ще се състави управляващо мнозинство в 51-то Народно събрание.  Социологът отбеляза, че наближават..

публикувано на 26.09.24 в 10:26