Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спирането на газа цели да разклати правителството

"Спирането на газа цели да дестабилизира политическото управление в страната и да създаде вътрешна криза – просто да хвърли страната в нестабилност, да я направи слаба, така че България да не може адекватно да защитава националната си сигурност и интереси“. Тази теза защити политологът Искрен Иванов в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Според него реалната причина не е посещението на българската делегация в Киев, защото за нея се е знаело отдавна. „Не е наказателна акция. Ако заради това Русия искаше да ни спре газа, щеше да го направи още преди седмица.

Тук има по-дългосрочна стратегия и тя лека-полека започва да става ясна, предвид разногласията в коалицията относно това дали да се предоставя оръжие в Украйна или не.

България не веднъж имаше възможността да се еманципира енергийно от Русия, но вместо това много дълго време политическият елит спазваше една стратегия, която наричаха „стратегия на баланса“. Военно политически и стратегически ние да сме обвързани със Запада, а пък енергийно и ефективно с Русия“, коментира Иванов.

Той добави, че страната ни много пъти е била предупреждавана от западните си партньори, че тази стратегия е пагубна и започва да се изчерпва. Политическият елит обаче не е неглижирал предупрежденията. 

"Военни експерти в Америка предупреждават, че вече около една трета от стратегическите военни ресурси на САЩ са изчерпани, т.е. те са изпратени в Украйна. 

В един момент същите тези експерти ще поставят на масата въпроса под каква форма трябва да продължи подкрепата към Украйна, за да не би в един момент да се окаже, че няма въоръжение на НАТО, а по-голямата част от ресурсите са били изпратени в Украйна“, обясни Иванов. 

Според него посредник в преговорите между Русия и Украйна може да бъде само Израел, която поддържа подчертано добри отношения и с двете страни.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50