Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спирането на газа цели да разклати правителството

"Спирането на газа цели да дестабилизира политическото управление в страната и да създаде вътрешна криза – просто да хвърли страната в нестабилност, да я направи слаба, така че България да не може адекватно да защитава националната си сигурност и интереси“. Тази теза защити политологът Искрен Иванов в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Според него реалната причина не е посещението на българската делегация в Киев, защото за нея се е знаело отдавна. „Не е наказателна акция. Ако заради това Русия искаше да ни спре газа, щеше да го направи още преди седмица.

Тук има по-дългосрочна стратегия и тя лека-полека започва да става ясна, предвид разногласията в коалицията относно това дали да се предоставя оръжие в Украйна или не.

България не веднъж имаше възможността да се еманципира енергийно от Русия, но вместо това много дълго време политическият елит спазваше една стратегия, която наричаха „стратегия на баланса“. Военно политически и стратегически ние да сме обвързани със Запада, а пък енергийно и ефективно с Русия“, коментира Иванов.

Той добави, че страната ни много пъти е била предупреждавана от западните си партньори, че тази стратегия е пагубна и започва да се изчерпва. Политическият елит обаче не е неглижирал предупрежденията. 

"Военни експерти в Америка предупреждават, че вече около една трета от стратегическите военни ресурси на САЩ са изчерпани, т.е. те са изпратени в Украйна. 

В един момент същите тези експерти ще поставят на масата въпроса под каква форма трябва да продължи подкрепата към Украйна, за да не би в един момент да се окаже, че няма въоръжение на НАТО, а по-голямата част от ресурсите са били изпратени в Украйна“, обясни Иванов. 

Според него посредник в преговорите между Русия и Украйна може да бъде само Израел, която поддържа подчертано добри отношения и с двете страни.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Смилов

Очаква се кабинет между ГЕРБ и ДПС с подкрепата на ИТН

Какво можем да очакваме от започналите днес разговори за кабинет? По темата в програма "Ден след ден" - разговор с политолога доц. Даниел Смилов , програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Доц. Смилов посочи в анализа си, че очаква управление на ГЕРБ с ДПС, защото те имат желание да направят кабинет.  "Едва ли са необходими такива..

обновено на 17.06.24 в 16:31

Пловдив отново си иска Панагюрското златно съкровище

Пловдив отново настоява Панагюрското златно съкровище да остане в Регионален археологически музей в града. На сесията на Общинския съвет в града ще се гледа предложението на групата общински съветници от „Браво Пловдив“, с което те предлагат да се гласува специална декларация, за да не се допусне подписване на нов договор, подобен но доскоро..

публикувано на 17.06.24 в 15:42

Липсата на кредитна оценка на Пловдив е сваляне на доверието

Спирането на кредитната оценка на Пловдив от агенцията Стандарт енд Пуърс означава сваляне на доверието към общината. Това заяви Николай Гюров, общински съветник от групата на ПП-ДБ и областен координатор за Пловдив на Продължаваме промяната. Кредитният рейтинг на града е спрян заради липсата на достатъчно предоставена информация от..

публикувано на 17.06.24 в 10:21

УМБАЛ “Свети Георги” с безплатни прегледи за туберкулоза

УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив участва в кампанията „Седмица на отворените врати” и организира безплатни прегледи за диагностика и лечение на туберкулоза. Инициативата ще се проведе от 17 до 21 юни от 08:00 до 13:00 часа в Отделението по фтизиатрия, което се намира до Клиниката по инфекциозни болести на лечебното заведение. Кампанията е..

обновено на 17.06.24 в 08:18

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07