Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има предпоставки за извънредни избори у нас

Снимка: БГНЕС

„Задочният диалог между „Продължаваме промяната“ и президента Румен Радев вчера показва остро влошаване на отношенията. Още от 40 ден на това правителство беше ясно, че това правителство не е готово да следва дневния ред, който се опита да наложи Румен Радев. Сега сме свидетели на поредна фаза в конфронтацията между изпълнителната власт и президента“, това заяви в интервю за Радио Пловдив политологът доцент Антоний Гълъбов.

Начините на управление на правителството генерират допълни кризи

„Няма съмнение, че то пое управлението на страната в много сложен момент. Но също така вярно е, че част от тези кризи са генерирани от самия начин по който беше съставена коалицията и от стила на поведение, който избира правителството. То се затваря все повече в бункера си. Ефективното управление на кризи предполага точно обратното поведение. Имаме сериозно влошаване на социалния диалог – спрямо работодателите и спрямо синдикатите. Имаме системен отказ да бъдат дискутирани с гражданите определени решения, да бъдат обяснявани и коригирани. Тоест – имаме затворено управление, което допълнително усилва ефектите от кризите“, каза още доцент Гълъбов.

Вероятността от предсрочен вот се увеличава с всеки ден

Според него има предпоставки за извънредни парламентарни избори преди края на тази година. Вероятността те да се случат нараства, но партиите в управляващата коалиция не са готови да прекратят участието си във властта.

„Но аз се опасявам, че се приближаваме в ситуация, в която стабилността на държавата ще трябва да бъде противопоставена на стабилността на коалицията“, каза още Гълъбов.

По отношение на ситуацията със спирането на руския газ за България, той подчерта, че е липсвала ранната оценка на риска от страна на българското правителство.

„Българските институции бяха неприятно изненадани, а това означава липса на оценка на риска. България трябва незабавно да започне дело срещу „Газпром“. Надявам се, че днес на срещата на министрите на финансите и на енергетиката Асен Василев и Александър Николов с Европейската комисия да бъде обсъден конкретен план“, каза още Антоний Гълъбов.

Цялото интервю с Антоний Гълъбов можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

публикувано на 21.05.24 в 11:19

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в производството,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23

Кампания събира средства за операция на 22-годишния Георги

Зов за благотворителност в подкрепа на 22-годишния Георги Маринов, претърпял тежка катастрофа край Хисаря, в резултат на което момчето е парализирано от гърдите надолу. Благотворителната кампания за събиране на средства за операция, която стартира миналия месец, продължава, а сред основните организатори на дарителската инициатива под надслов..

публикувано на 21.05.24 в 10:10

Инициативи като "14 века България в Европа" ни обединяват

Генералните директори на БНР, БТА и БНТ Милен Митев, Кирил Вълчев и Емил Кошлуков представиха съвместната инициатива "14 века България в Европа".  Не само патриотизмът е във фокуса на инициативата. Искаме да се фокусираме върху събития от българската история, за които се знае малко. Ние сме призвани да разкажем истината за събитията, обясни в..

обновено на 20.05.24 в 16:38