Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу презастрояването затвори кръстовище в Пловдив

7
Снимка: Радио Пловдив, Иванка Петкова

Малоброен протест срещу презастрояването на Пловдив затвори за 20 минути кръстовището на булевардите „Македония“ и „Никола Вапцаров“ срещу кметството в район "Южен".

Недоволни граждани блокираха движението, като издигнаха плакати: „Стига ПУП-ове на парче! Искаме новия ОУП!“, „Искаме паркове, а не бетонни гета!“, „Искаме зелени площи, улици и тротоари!“.

Протестиращите се обявиха против презастрояването на Пловдив и поискаха оставката на главния архитект, който, по думите им, разрешавал безразборното застрояване на зелени площи и междублокови пространства.

"Искаме паркове, а не бетон! Искаме детски градини, ясли и училища, искаме игрища. Вече няма къде да играят децата ни", каза една от протестиращите - майка с 2 малки деца. 

В простеста се включи и 10-годишният Величко, ученик от ОУ "Д. Талев", който разказа, че от месеца не могат да запишат малката му сестричка в детска градина заради липса на места. "Защо кметът не направи една детска градина или ясла, или детска площадка, или парк. Защо?", попита детето.

Организаторът на протеста адв. Атанас Бояджиев обясни, че искат приемането на нов Общ устройствен план и обявяването на конкурс за главен архитект. 

"От години чакаме да се решат тези проблеми. Те трябва да намерят своето решение по най-бързия начин. Затова се вдигаме на протести, да покажем, че вече няма търпимост към този начин на управление на града", каза адв. Бояджиев.

До конфликт между протестиращи и шофьори не се стигна, тъй като полицаите, охраняващи протеста, бяха отбили автомобилния трафик, а автобусите от 7-те линии на градския транспорт, които минават през кръстовището, не се движеха в този интервал.

Адв. Бояджиев добави, че тече онлайн подписка срещу презастрояването, в която са се записали над 700 души само за няколко дни. Тази вечер се събираха и подписи на хартия. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се провежда протест, с който събралите се граждани искат оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

публикувано на 11.07.24 в 10:15

До 8 години затвор очаква лекарите с измамната схема за физиотерапия

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари, арестувани за документна измама с фиктивните процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.    Арестуваха двама пловдивски лекари за източване на Здравната каса Здравната каса е заплатила 12 900 лв., а фиктивните пациенти по делото са 31...

обновено на 11.07.24 в 08:54

Заради мача "Ботев" - "Марибор" променят движението край Колежа

Заради двубоя между отборите на ПФК „Ботев“ – Пловдив и ПФК „Марибор“ – Словения, който ще се състои на стадион „Христо Ботев“ в четвъртък, се въвежда временна организация на движението. Тя важи за времето от 18.00 ч. до 24.00 ч. на 11 юли, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”. Изцяло или поетапно ще се спира..

обновено на 11.07.24 в 08:54

Алея на Сахат тепе вече носи името на Милчо Левиев

Алея на името на прочутия български творец Милчо Левиев ще бъде открита на Сахат тепе в Пловдив. Тя се намира до площадката с шадравана на ул. „Божидар Здравков“. Там е поставена указателна табела с една от най-запомнящите се фрази на Милчо Левиев, монтирани са табла с кратка история за житейския и творческия му път. Именитият пианист, композитор и..

обновено на 11.07.24 в 08:52

Режим на водата в Марково

 Заради силното засушаване, намаления дебит във водните резервоари и високата консумация в село Марково ще бъде въведен режим на ползването на водата. В селото вода няма да има вечер в часовия диапазон от 22:00 часа до 5:00 часа на следващия ден. Решението беше взето след среща на кмета на община „Родопи“ Павел Михайлов с управителя на..

публикувано на 11.07.24 в 00:31