Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Алтер его” - за духовността и поезията с Божана Апостолова

| обновено на 21.05.22 в 16:09

В навечерието на 24-ти май имаме честта да отбележим Празника на славянската писменост и култура с Божана Апостолова! Ще разговаряме по някои от най-важните теми в нейната поезия. Ще прозвучат емблематични стихове. А музиката ще бъде българска и за душата...

Божана вече е била при нас през 2018-та година, но гостуването й тази събота дава началото на цикъл от две поетични предавания, излъчвани в две последователни седмици и едно с любопитни истории от живота й, с което ще ви зарадваме по-късно. 

Божана Апостолова е дипломиран филолог. Собственик на Полиграфически комплекс,  издателска къща „Жанет 45“ и Студио „Стандарт“. Инициатор и съучредител на инициативите „Пловдив чете“ и „Младият Пловдив чете“. Създател на годишната награда за поезия „Иван Николов“. Автор на книги с поезия, белетристика, мемоари, както и за деца. Носител на многобройни отличия, сред които Орден „Стара планина“ I степен за изключителни заслуги в развитието на българската култура, Награда „Пловдив“, „Златен ланец“, „Золотая муза“ и др.

Редно е да отбележим, че около 24-ти май водещият по ръба на бръснача Петър Краевски е пуснал сатиричното си алтер его Краю Петровскив отпуска. Неплатена, разбира се. За да не му се пречка, докато разговаря с голямата поетеса и издателка. Очакваме второто „Аз“ на Краевски да се появи в радио-пърформанса на 4-ти юни – отморен, със слънчев тен и убеден, че е призван да раздава свежи усмивки, докато лази по нервите на своя титуляр.

„Алтер его” се излъчва премиерно в събота след новините в 15.00 ч.

Повторенията са в неделя след новините в 6.00 ч. сутринта и в понеделник след новините в 20.00 ч.

„Алтер его” – с усмивка на лицето, с поезия в сърцето!

Автор и водещ: Петър Краевски


По публикацията работи: Марин Данев
Още от категорията

Дебютен концерт на австрийското "Алфа дуо" в Пловдив

Възпитаникът на пловдивското музикално училище НУМТИ „Добрин Петков“ , който живее и работи в Австрия -  Александър Георгиев и Фабиан Хомар от „Алфа Дуо“  представят първия си концерт в Пловдив в Епископската Базилика на Филипопол.  Програмата включва музика на Пиацола, Ксенакис, Сай, собствени аранжименти и композиции, българска музика, поп и..

публикувано на 03.07.22 в 08:39

Хюсеин Мевсим е гост на "Срещите" тази събота

По книгата на Хюсеин Мевсим "Атанас Далчев в Солун и Истанбул" тази събота в "Срещите"  говорим за поетиката на Атанас Далчев.  С автора разказваме за детския спомен, травмата от отсъствието на бащата и превъзмогването й чрез писане. Интересно е.  Слушайте ни от 9 часа.   Чуйте цялото предаване на 02.06.2022 г. 

обновено на 02.07.22 в 12:40
Възстановеният храм

Доброволци възстановиха вековната църква в село Чурен

Пловдивският митрополит Николай ще освети в неделя, 3 юли, възстановения храм „Св. пророк Илия“ във високопланинското село Чурен, община „Родопи“. Ремонтът на църквата започва през май 2015 година, като в него се включиха четирима местни и свещеник, по инициатива на ловната дружинка. Преди това храмът е бил в руини, а покривът -..

публикувано на 01.07.22 в 08:10

Изложба "Окаяма: непозната – опозната" на Римския стадион

Откриването на фотографската изложба под надслов "Окаяма: непозната – опозната“ в пространството около Римския стадион поставя началото на събитията, посветени на 50-годишнината от побратимяването на градовете Пловдив и Окаяма.   Градът е един от най-развитите в Япония с население от 720 000 жители, утвърден индустриален, търговски  и..

публикувано на 01.07.22 в 06:39

Напусна ни известният художник Румен Жеков

Тъжна вест разтърси днес пловдивската общественост.  Внезапно е починал известният художник Румен Жеков.  Погребението е на 2 юли 2022 г. в 11.00 часа в църквата на Централен гробищен парк в Пловдив . Първи съобщиха печалната новина от  галерия L'UNION.   "Днес галерия L'UNION загуби един от най-добрите си ценени и обичани художници, приятел и..

публикувано на 30.06.22 в 20:04