Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС ще гласува актуализация на бюджета и ветото над РСМ


Депутатът от ДПС Рамадан Аталай притежава сертификат, който потвърждава, че е 124-ият народен представител, гласувал "за" вота на недоверие към кабинета "Петков". Вчера при повторното гласуване се оказа, че той е гласувал против вота на недоверие, а от парламентарната трибуна той съобщи, че системата е отчела грешно неговия глас. 

Не е чак толкова важно колко са гласовете, важното е, че това, което правеше правителството не се приемаше не само от депутатите, но и от обществото, коментира Аталай. "В момента избирателите много ясно казват, че инфлацията е по вина на управляващите, че те не успяха да реагират навреме и да натиснат цените на ел. енергията", каза той. 

На упрека, че втори ден парламентът не работи заради липсата на кворум, депутатът отговори, че не работят също министерствата, общините и други институции, защото досегашните управляващи "все още си мислят, че трябва да налагат дневен ред, който не е дневният ред на обществото".

Аталай беше категоричен, че Народното събрание ще гласува актуализацията на бюджета, както и решението за Северна Македония. 

Днес е крайният срок за предложения за актуализацията на бюджета между първо и второ четене. За пенсиите ДПС предлага допълнителни 120 лева, включително онези увеличения, които трябва да се дадат в рамките на 15-те процента. Според депутата от ДПС управляващите бързат, за да не може опозицията да внесе своите предложения при актуализацията на бюджета.  Пенсионерите ще си получат и за инфлацията, и полагащите им се преизчисления на пенсиите. Бизнесът също ще бъде компенсиран, но не по начина, по който предлагат от ПП, каза Рамадан Аталай. 

В пленарна зала ще се разгледат всички предложения и каквото мнозинство съберат предложенията така ще изглежда актуализираният бюджет, прогнозира той. .

Според ДПС трябва да има избори, за да може избирателят да даде нов тласък и нова алтернатива на управлението. Без да се мине през избори, няма да е полезно за страната. Аталай отхвърли обвиненията, че са в коалиция с "Възраждане".

Това че сме гласували "за" падането на кабинета, не означава, че ДПС сме против НАТО и ЕС, обясни той.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17