Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домът на Пловдивската опера може да бъде до "Колодрума"

| обновено на 30.06.22 в 10:43

Със свое писмо, изпратено до председателя на фондация „Дом за Пловдивската опера“ и с копие до Директора на Държавна опера Пловдив и до Министъра на културата, кметът Здраво Димитров предлага  безвъзмездно предоставяне на терен, на който може да бъде изградена бъдещата сграда на операта. 13-те декара се намират до зала „Колодрума“. 

Според кмета  това е единственият подходящ терен към момента, който да отговаря на изискванията за такъв тип обществена сграда. Припомняме, че през 2018 г. Общински съвет – Пловдив взе решение, с което теренът под сградата на пл. „Централен“ 1, в която в момента се помещават общински и държавни структури, да бъде предоставен за ползване от операта след преместване на гореспоменатите администрации. 

След разглеждане на въпроса от Експертния съвет по устройство не територията стана ясно, че въпросното място не отговаря на изискванията по отношение на достъпа, паркирането и обслужването на сградата. Освен това един модерен център за музикално-сценично изкуство не би се вписал върху този терен чисто пространствено. 

Преимуществата на предложения терен до зала „Колодрум“ са отличната локация и лесната достъпност. Върху тези 13 дка. може да бъде разгъната съвременна сграда с обеми и визия, отговарящи на всички изисквания - репетиционни зали за музиканти, певци и танцьори; гримьорни; зала с голяма сцена и оркестрина; камерни зали; хранилища за костюми и декори, помещения за административни нужди и паркинг. Функционалността на сградата може да бъде доразвита и със създаването на пространства за конференции, представяния на други видове сценични изкуства и презентации.

Веднага след положителен отговор от фондация „Дом на Пловдивската опера“ администрацията има готовност да стартира процедура по изготвяне на предложение до Общински съвет - Пловдив за безвъзмездно предоставяне на имота.
От фондация "Дом на пловдивската опера" съобщиха, че все още не са получили писмото и не могат да коментират.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В "Срещите" за радостта и тъгата, спомена и надеждата

"И да започнем отначало" - така поетът завършва мемоарите си. Как така отначало? И защо Недялко Йорданов казва: "Такъв те искам мой живот- един и същ, един и същ многократно". В "Срещите" един разговор отпреди 7 години, разговор пълен с хумор, носталгия и мъдрост. Чуйте цялото предаване в звуковия файл.

обновено на 17.08.24 в 10:45

In Memoriam

На 92- години почина Цветана Кавалджиева, чийто професионален път е изцяло свързан с Радио Пловдив. Тя беше дългогодишен журналист и негов заместник-главен редактор, преди да се пенсионира.  Погребението ще бъде утре от 11 часа на Рогошките гробища. Радио Пловдив изказва съболезнования на близките й. 

публикувано на 15.08.24 в 14:01

Обявиха 14-тия конкурс за поезия "Добромир Тонев"

Община Пловдив и Дружеството на писателите  обявиха 14-тия национален конкурс за поезия "Добромир Тонев" за автори  до 45-годишна възраст. Той се осъществява със съдействието на ИК „Хермес“, ИК „Жанет – 45“, ПУ „П. Хилендарски“, с медийното партньорство на БНР - Радио Пловдив и БНТ 2. Конкурсът за поезия „Добромир Тонев“ е анонимен, темата –..

публикувано на 15.08.24 в 10:36

Честваме Успението на Пресвета Богородица

На 15 август православната църква отбелязва един от 12-те най-големи християнски празници Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица. Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, католици и от други християнски деноминации. Този ден е..

обновено на 15.08.24 в 08:43

Откриха български герб с лъв от 14 век на Перперикон

Коланна апликация от бронз с изящно изпълнено релефно изображение на лъв откриха на Перперикон. Това според проф. Николай Овчаров е доказателство за наличието на български герб през 14 век. Той подчерта, че това е хералдическо изображение и съответства на lionpassant или „лъв в движение“. „Опашката е вдигната по характерния начин..

публикувано на 14.08.24 в 11:26