Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бунтът днес отново е срещу чалгата, ченгетата и Кремъл

Снимка: plus.google.com

Стотици българи посрещнаха Джулай Морнинг на брега на морето. Един уникален за България празник, който символизира бунта и желанието за свобода на личността.

Джулай Морнинг или Джулая, по едноименната песен на Юрая Хийп от 1971 година, възниква през 80-те години във Варна като спонтанен хипи празник, но се твърди, че е и протест срещу тогавашната комунистическа власт.

„Това е бунт за свобода. Така го възприемам аз. През 70-те години, когато започнахме да се събираме на вълнолома във Варна, от там тръгна идеята да се събираме и да посрещаме слънцето, слушайки песента на Юрая Хийп „July Morning", каза Васко Кръпката в интервю за Радио Пловдив.

Той посрещна първото юлско утро около Тутракан, където река Дунав прави голям завой. Тази вечер обаче „Подуене блус бенд“ ще посрещнат и първата юлска вечер, но в Нови хан.

Бунтът е срещу чалгата и ченгетата

Известният рокаджия подчерта, че този празник държи българите млади, събудени и вечните бунтари.

„Ако погледнем в духовен план, бунтът ни винаги ще е срещу чалгата, срещу мутрите, които наложиха тази чалга култура и простотия – като се почне още от средата на 90-те години с „Питат ли ме дей зората, шат на патката главата“. От „Подуене блус бенд“ сме щастливи, че сме от другата страна и сме антипод на това нещо. А в политически план – бунтът е срещу ченгетата, ДС, Кремъл, това са нашите тирани срещу които винаги ще се бунтуваме“, категоричен е Кръпката.

Политическият Джулай е страхотна каша

Васко Кръпката коментира и политическата ситуация у нас и подчерта, че до преди няколко дни е бил опозиция на абсолютно всички.

„Защото от една страна имаме Борисов, който е бил бодигард на Тодор Живков, но хората си го избираха. И аз бях пасивен противник, защото нещата си вървяха в нелоша посока, посока към Европа и свободния свят. От другата страна имаме всякакви ченгета, президента Румен Радев. Напоследък стана още по-сложно. От едната страна имаме Копейкин и Трифонов, а от другата Кирил Петков и Василев. Обаче от към Кирил Петков и Василев имаме Корнелия Нинова, която е уволнена - от същото това министерство, на което се завърна като министър. Изобщо, става страхотна каша. Но за мен, най-важната разделна линия е Москва и Кремъл. И когато чух преди няколко дни, че самият Василев твърдо се държи с Русия и че смята, че можем и без руски газ, аз съм абсолютно съгласен. Въпреки, че се отоплявам на газ, но съм минал период, в който нямахме свещи, нямахме ток, дори нямахме и тоалетна хартия. И в името на свободата – преживяхме го. Готов съм да го преживея това нещо отново, не ме е страх. Смятам, че сега трябва да се отървем от тази руска зависимост. Но искам да видя и действия. Чух и хубави неща – че се отзовават 70 руски дипломати. Когато видя, че това нещо е свършено, аз ще подкрепя тези хора“, каза Васко Кръпката.

Предсрочните избори не са най-добрия вариант

Кръпката признава, че не иска да има нови парламентарни избори, тъй като вижда какво се случва у нас.

„Виждам как този народ е безкрайно оплетен и виждам как хората се хващат като удавник за сламка за някой, който им подаде някаква добра дума. Но аз искам да видя дела, да се случи нещо и тогава подкрепям. Ако има твърда позиция срещу Русия и агресията в Украйна, аз ще ги подкрепя и се надявам повече хора да ги подкрепят, и да няма предсрочни избори“, коментира още Кръпката.

Цялото интервю с Васко Кръпката можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Народ без памет за героите си е обречен на изчезване

С тържествена церемония пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борни и войните за България пловдивчани отбелядаха 121-та годишнина от избухването на Илинденско –Преображенското въстание.  Пред монумента в градинката до старите хали в район „Южен“ тържествено слово..

обновено на 02.08.24 в 13:12

Седем пъти са завишени нормите за ФПЧ във въздуха над Пловдив

Значително превишаване на нормите на фини прахови частици е регистрирано във въздуха в Пловдив, съобщи заместник-кметът по екология и здравеопазване в Община Пловдив Иван Стоянов, който и в момента е на мястото на пожара в Цалапица. Данните от измерванията на мобилните станции показват концентрация от 350 mg/m³ ФПЧ 10, съобщават от община..

обновено на 02.08.24 в 11:44

Димът от сметището край Цалапица обгази Пловдив

Има превишаване на нормата на фините прахови частици във въздуха на Пловдив и Стамболийски, съобщи   областният управител проф. Христина Янчева . Причината е горящото втори ден сметище край Цалапица. "При норма 50 единици фините прахови частици са 70 единици", съобщи проф. Янчева по данни на РИОСВ към 8 часа, като уточни, че останалите показатели..

обновено на 02.08.24 в 11:23

Общинските съветници имат право да поискат моята оставка

Управителят на общинско дружество „Екобус“ Илко Търпов заяви в интервю за Радио Пловдив, че общинските съветници имат право да искат неговата оставка. Повод за неговите думи стана приетият вчера финансов отчет на дружеството за 2023 година, от който е видно, че натрупаните общи загуби към момента, са в размер на 137 хиляди лева, като само за..

публикувано на 02.08.24 в 10:52

Да не допуснем България да бъде засмукана в турбулентния свят

"Ако говорим за съставяне на някакво мнозинство или на Правителство, шансовете са нулеви. Всичко, което предстои да наблюдаваме към момента, са движения насочени основно към реклама колко сме национално отговорни. Това се отнася за всички партии, а не само за ИТН. И математически, и политически не е възможно съставянето на управление в рамките на..

публикувано на 01.08.24 в 10:18