Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антибългарското говорене в РСМ трябва да се наблюдава

Стана ясно, че част от историческите формулировки за някои личности вече са залегнали в двустранния протокол между Северна Македония и България още през 2019. Сега на ход са политиците, като и двете правителства трябва да приемат предложението.

Детайлите на постигнатия консенсус коментира доц. Наум Кайчев, който е съпредседател на съвместната историческа комисия, в предаването "Точно днес" с водещ Яница Марова.

"Това са наши предложения, които приехме през 2019 година, след което те бяха утвърдени на държавно равнище през юни 2019 година. Те бяха приети и от двете страни - както в София, така и в Скопие. Обяснявам тези подробности, за да се разбере, че става дума за окончателно потвърдени решения, които сега трябва да се приложат и изпълнят. Институциите - правителствата и министерствата на образованието на двете страни следва да започнат да изпълняват тези наши решения. Те са в две насоки. Първо - в областта на съвместното честване на исторически личности от нашето Средновековие и второ- препоръките за редакция на учебниците по история - за 5-и клас при нас и 6-о отделение при тях " - обясни доц. Кайчев. 

Що се касае до срока за редакция на учебниците- то е до септември 2024 година, посочи съпредседателят на съвместната историческа комисия. Промените са дело на историци и специалисти от министерствата.

" Политиците са от водещите лица при чествания на празниците и би следвало да се съобразяват с приетите формулировки. По отношение на заседанията на нашата историческа комисия, очакваме следващото заседание да е в средата на септември. Продължаваме да обсъждаме предложения за важни личности и промените по учебниците. Една от символните фигури, върху която се натрупаха много страсти от страна на северномакедонското общество, е Гоце Делчев. И в посления протокол е записано, че следва да продължим да работим по темата за него и други исторически личности. Не мога да прогнозирам в каква посока ще се реши. 

Аргументите от страна на Северна Македония са, че независимо, че той ясно се е декларирал за българин, то той бил част от македонската идентичност и няма как да това да се промени. Другата популярна трактовка, която битува е, че обстоятелствата били такива, че той се е декларирал за българин, защото имал изгода от това. Някакви популистки, неверни и обидни за самия Гоце Делчев внушения се правят в публичното пространство. Тази атмосфера, която е извън научна, няма как да не се отрази и на нашата работа. Ще направим всичко възможно, за да имаме прогрес. Езикът на омразата и страстите в Северна Македония са нагнетени, поради което антибългарското говорене е ярко изразено. Би следвало то да се наблюдава, да се мониторира от страна на нашето правителство и неправителствени организации" - каза в разговора с Яница Марова доц. Наум Кайчев. 

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27

Инспекторите от ДАИ протестират, изпитват 50% + 1 от курсистите

Безсрочна ефективна стачка започнаха служителите и инспекторите от ДАИ - Пловдив. Те са на работните си места, но извършват минимален обем работа по обслужване на клиентите, издаване на административни актове и документи.  На входа на агенцията и на вратите на кабинетите има разлепени уведомителни табели с надпис „стачка“, „равен труд, равни..

публикувано на 27.03.24 в 11:22